Alamy / AOP
10:10 - 03.08.2021 / viihde / Findance
Viherympäristöliitto: Pihan kasvillisuus tuottaa muitakin hyötyjä kuin vihreyttä ja kauneutta

Piha on meille suomalaisille arkinen asia. Emme useinkaan tule ajatelleeksi, miten paljon kaikkea hyvää piha kasveineen meille tarjoaakaan. Suunnitelmallinen ja ammattimainen kasvien käyttö auttaa maksimoimaan kasvillisuuden hyötyjä. Ota pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilaiset avuksesi ja sijoita laadukkaampaan elämään.

Kasvillisuus antaa suojaa

Jopa meillä voi olla hetkittäin tukalaa, jos pihalta ei löydy varjoa ja aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta. Puut antavat suojaa, varjoa ja tarjoavat viilennystä helteisiin hetkiin. Puiden tuoma varjostus suojaa myös kiinteistöä ja alentaa kesällä koneellisen ilmanvaihdon tarvetta ja talvisin vähentää tuulisuuden tuomaa lämpöhävikkiä. Iho tykkää, kun pihalta löytyy varjoisia nurkkauksia leppoisaan oleskeluun. Puut sitovat ja haihduttavat maaperän vettä, ja osaltaan auttavat hulevesien hallinnassa. Kosteampi ilma ei tunnu niin tukalan kuumalta ja sitä on miellyttävä hengittää.

Monilajinen ja kerroksellinen puu- ja pensasvyöhyke tontin reunalla toimii melusuojana ja vaimentajana. Sama vyöhyke vähentää liikenneympäristön epäpuhtauksien kulkeutumista pihalle ja näin parantaa ilman laatua sekä pihalla että sisätiloissa. Kasvillisuuden läpi suotautuva tuuli vaimenee ja pihalle muodostuu miellyttävämpi pienilmasto, joka hyödyttää kenttäkerroksen kukkivia kasveja ja lehtimuodoillaan koreilevia koristekasveja hyötykasveja unohtamatta. Ikivihreät kasvit, havupuut ja pensaat tehostavat suojaistutusten ympärivuotista vaikutusta. Tuuli tuo mukanaan myös lehtien liikkeen ja äänen, joiden aistiminen pihalla tuottaa monille mielihyvää.

Muutama vuosi sitten tv:ssä esitetty brittidokumentti suojaistutuksen vaikuttavuudesta oli pysäyttävä. Talon edustalle asetettu näennäisen harva rivi parimetrisiä koivuntaimia alensi jopa 60% kadulta sisätiloihin kulkeutuvien pienhiukkasten määrää. Huima tulos saavutettiin varsin harvakasvuisilla ja harvaan sijoitetuilla taimilla, joten tulos on helppo ylittää monilajisella suojaistutuksella. Kasvillisuus tuottaa hyvin moninaisia hyötyjä, joita emme välttämättä tule ajatelleeksi.


Kasvillisuus tuottaa hyvinvointia

Rakenteellisen laadun lisäksi ammattimaisesti suunniteltu ja toteutettu piha tarjoaa henkistä ja fyysistä terveydellistä hyvinvointia. Luonnon ja rakennetun vihreän ympäristön merkitystä ihmisen terveyteen on tutkittu paljon. Monimuotoisen kasvillisuuden on todettu vähentävän allergioita. Vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää, alentaa stressiä, elvyttää, ylläpitää mielialaa sekä elämänhalua ja jopa parantaa. Jo muutaman minuutin oleskelu vihreyden keskellä alentaa verenpainetta.

Jokainen piha ja puutarha toimivat osana vihreän verkostoa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Mitä monimuotoisempaa, monilajisempaa kasvillisuutta suosimme, sitä enemmän tulemme edistäneeksi hyönteisten, lintujen ja eläinten elinmahdollisuuksia. Monimuotoisuuden ja monilajisuuden on todettu hyödyttävän myös meitä ihmisiä. Tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa vastustuskykymme parantuu, kun altistumme mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä. On myös tutkitusti totta, että sairastava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä kuin ympäristössä, josta näkymät ja pääsy luontoon tai viheralueelle puuttuvat. Positiivisia vaikutuksia on havaittu kaiken ikäisillä. Tutkimustiedon karttuessa syntyy tilausta terveemmille, monimuotoisemmille, laadukkaampaa elämää tarjoaville, luonnon monimuotoisuutta tukeville kotipihoille.


Aistien iloja puutarhassa

Kasvillisuuteen liittyy värejä, sävyjä, muotoja ja mitä moninaisimpia tuoksuja. Pihan kasvit tuottavat meille myös ruokaa. Koristekasvien rinnalla pihalla voi kasvattaa marjoja, yrttejä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja niin edelleen. Helpoimmillaan kasvit ovat monivuotisia ja tuottavat vaihtelua ruokapöytäämme vuodesta toiseen hyvin pienellä hoidolla. Itse kasvatettu lähiruoka ja sen parissa puuhasteleminen tuottaa hyvinvointia pitämällä meidät liikkeessä. Juuri poimittujen yrttien, vihannesten ja marjojen tuoreus on makunautinto ja ilo, jota on vaikea päihittää, mutta se on elämys, joka on varsin helposti saavutettavissa.

Hyvinvoiva, hoidettu pihakasvillisuus kehittää kiinteistön arvoa ja on myös yksi kiinteistön myyntiä vauhdittava tekijä. Sijoittaminen pihaan tuo taloudellista hyötyä, edistää terveyttä ja turvallisuutta. Kasvillisuus sitoo ilman epäpuhtauksia, pienhiukkasia, antaa suojaa paahteelta, tasaa lämpötilaeroja, sitoo hiiltä ja tuottaa happea sekä maistuvaa syötävää. Luonto ja lompakkosi kiittää samalla kuin itsekin hyödyt viisaista, vihreistä ja viihtyisistä valinnoista. Pyydä sinäkin maisemasuunnittelija pihakäynnille ja sijoita parempaan terveellisempään tulevaisuuteen ja turvaa samalla kiinteistösi arvon suotuisa kehittyminen.