Alamy / AOP
20:10 - 27.07.2021 / viihde / Findance
YTKbarometri: Työttömyys jatkoi kesäkuussa laskuaan

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli kesäkuussa 8,9 %. Koko maan tilanne on parantunut keväästä, mutta Lapissa työttömyys on omissa luvuissaan.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli kesäkuussa 8,9 %. Laskua edellisestä kuukaudesta oli lähes prosenttiyksikön verran. Toukokuussa YTK:n työttömyysaste oli 9,8 %.

Työttömyystilanne oli alkukesästä paljon viimevuotista parempi. Vuoden 2020 kesäkuussa YTK:n työttömyysaste oli 12,9 %.

Koko vuoden keskiarvossa ollaan silti yhä viime vuoden tasoa korkeammalla. Vuoden 2021 keskimääräinen työttömyysaste on tällä hetkellä 10,7 %, kun vuonna 2020 se oli 9,8 %.


Uusia hakijoita toukokuuta enemmän

YTK:lle saapui kesäkuussa yhteensä 57 306 päivärahahakemusta. Näistä 3256 oli alkavia hakemuksia, eli hakemuksia uuden työttömyyden vuoksi. Toukokuussa hakemuksia saapui 69 918, joista alkavia hakemuksia oli 2128 kappaletta.

Hakemusten kokonaismäärä siis laski kesäkuussa, mutta uusia hakijoita oli selvästi toukokuuta enemmän.


Lapin työttömyys sitkeää, Pohjanmaa porskuttaa

Työttömyystilanne on parantunut ympäri maata. Pohjois-Suomessa kehitys on kuitenkin ollut muuta maata hitaampaa. Lapin työttömyysaste oli YTK:lla kesäkuussa 16,1 %, eli lähes kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden.

Vielä huhtikuussa Etelä-Karjala ja Lappi olivat työttömyyden suhteen tasoissa, noin 18 %:n tuntumassa. Kesäkuussa Etelä-Karjalan työttömyysaste oli kuitenkin laskenut jo 12,4 %:n, eli reilusti Lappia alemmalle tasolle.

Paras työllisyystilanne on yrittäjähengestään tunnetulla Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Pohjanmaa maakunnan työttömyysaste oli YTK:lla kesäkuussa 5,7 % ja Ahvenanmaan 5,9 %. Vertailun vuoksi Uudenmaan kesäkuun työttömyysaste oli 8,0 %.