Alamy / AOP
22:10 - 18.07.2021 / viihde / Findance
Suomalaisten kiinnostus aurinkosähköön kymmenkertaistunut viidessä vuodessa

Aurinkosähköön liittyvien kyselyiden määrä on kymmenkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo energiayhtiö Helen. Lisäksi aurinkosähkön kapasiteetti on noin kaksinkertaistunut vuosittain. Helenin asiantuntijan mukaan aurinkopaneelien ympärille voi tulevaisuudessa muodostua omia energiayhteisöjään, joissa naapurit ostavat toisiltaan aurinkoenergiaa.

Kiinnostus ja kysyntä aurinkopaneeleja kohtaan on ollut kovassa nousussa jo monta vuotta, kertoo Helenin aurinko- ja tuulisähkön tuoteryhmäpäällikkö Krista Jaatinen.

”Viimeisen viiden vuoden aikana aurinkosähköön liittyvien kyselyiden määrä on kymmenkertaistunut. Aurinkosähkön kapasiteetti on noin kaksinkertaistunut vuosittain ja viimeisen vuoden aikana paneeleiden kysyntä on jatkanut kasvuaan erityisesti kuluttajapuolella, pandemiasta huolimatta. Tulevaisuudessa aurinkopaneelien suosio tulee kasvamaan entisestään, kun kodin energiaan panostetaan yhä enemmän. Aurinkopaneelien ympärille voi muodostua myös omia energiayhteisöjään, kun esimerkiksi kattopinta-alaltaan isomman talon katolla olevien paneelien tuottamaa aurinkoenergiaa voidaan myydä vaikka naapurille”, Jaatinen sanoo.


Teknologioiden vertailussa aurinkovoima koetaan potentiaalisimmaksi

Helenin teettämän, uusiutuvia energiamuotoja koskevan tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan peräti kuusi vastaajaa kymmenestä – ja 78 prosenttia alle 35-vuotiaista aikuisista – on kiinnostunut aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön hyödyntämisestä omakoti- tai erillistalokodissaan tai kesäasunnollaan. Heistä 7 prosenttia suunnittelee ostavansa aurinkopaneelit tämän vuoden aikana, kun taas tulevien vuosien aikana niin aikoo tehdä yli kolmasosa. Lisäksi tasan puolet kerros- tai rivitaloasunnossa asuvista vastaajista on kiinnostunut aurinkoenergian hyödyntämisestä taloyhtiössään.

Taustalla on vahva luotto aurinkoenergiateknologiaan. Vastaajia pyydettiin vertailemaan uusiutuvan energian ratkaisuja sen perusteella, kuinka potentiaalisiksi he kokevat ne ilmastonmuutoksen jarruttamisessa. Juuri aurinkovoiman uskotaan nousevan keskeisimpään asemaan ilmastotyössä. Näin arvioi 38 prosenttia vastaajista, kun taas tuulivoiman nimeen vannoo joka neljäs ja biokaasun potentiaalin arvioi korkeimmaksi 8 prosenttia.


Sähkölasku pienenee 500 eurolla vuodessa

Suurimmat esteet aurinkopaneelien ostamiselle ovat tutkimuksen mukaan liian korkeaksi koettu hinta (33 %), uskomus siitä, etteivät paneelit tuota tarpeeksi sähköä suhteessa investoinnin hintaan (26 %) sekä asiaan perehtymättömyys (19 %).

”Aurinkopaneelit ovat tosiasiassa merkittävästi kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin suomalaiset luulevat. Keskiverto kotitalous säästää aurinkopaneeleilla sähkölaskuissa vuositasolla 400–500 euroa. Kokemuksemme mukaan kuluttajia kiinnostaa aurinkopaneeleissa säästön lisäksi oman hiilijalanjälkensä pienentäminen sekä paneeleihin liittyvä takuu, joka esimerkiksi Helenillä on 12 vuotta. Helenin aurinkopaneelit maksavat itsensä sähkön tuotannossa takaisin jo takuun aikana”, Jaatinen sanoo.

”Harva tietää sitäkään, että varastoitua aurinkosähköä voi nykyään käyttää myöhemmin eri paikassa kuin missä paneelit ovat sen tuottaneet. Helenin Virtuaaliakun avulla kuluttaja voi saldonsiirrolla käyttää varastoidun aurinkosähkön esimerkiksi kesämökillään, vaikka paneelit itsessään olisi asennettu oman kodin katolle”, hän jatkaa.

FAKTA: Näin aurinkopaneeleilla säästää sähkölaskussa

- Tarkista, ettei katolle kohdistu varjoja viereisistä puista. Pyri pitämään katto mahdollisimman varjottomana, jotta paneelit voivat toimia täydellä teholla.

- Ei haittaa, vaikkei katon lape olekaan etelään; myös itään tai länteen osoittavalla lappeella voi paneeleilla tuottaa runsaasti sähköä.

- Kun energiantuotanto on suurimmillaan, tee sellaiset kodin askareet, jotka kuluttavat eniten sähköä (esim. pesukoneiden pyörittäminen). Tällöin hyödynnät suuremman tuotannon suoraan suurempaan kulutukseen. Oma Helen -sovelluksesta on helppo tarkistaa, milloin omat aurinkopaneelit tuottavat eniten energiaa.

- Aurinkopaneelien ylituottama energia kannattaa säilöä talteen virtuaaliakkuun. Kesällä kerätystä energiasta voi päästä hyötymään sähkölaskuissa pitkälle syksyyn.