Alamy / AOP
08:10 - 07.07.2021 / viihde / Findance
Danske Bank: Pörssitulokkaiden osakkeet saivat kyytiä suomalaisten osakesalkuista

Danske Bankin suomalaissijoittajat kotiuttivat kesäkuussa voittojaan osakeanneista. Erityisen paljon myytiin kesäkuun lopussa listautuneita Puuiloa ja Spinnovaa. Yhdysvaltojen osuus kaupasta kasvoi edelliseen kuukauteen verrattuna, ja vaihdetuimpien joukossa on useita meemiosakkeita.

Usea sijoittaja pyrkii pikavoittoihin osakeanneissa. Danske Bankin suomalaisasiakkaat nettomyivät kesäkuussa eniten Puuiloa, jonka osakkeella kaupankäynti alkoi 24. kesäkuuta. Osaketta myytiin siis viikossa enemmän kuin mitään muuta osaketta koko kuukauden aikana.

Osakeannissa Puuilon hinnaksi muodostui 6,60 euroa. Osakekurssi on noussut kaupankäynnin alkamisen jälkeen ja on ollut korkeimmillaan yli 8,2 eurossa. Sijoittajat ovat siis myyneet osakkeitaan parhaimmillaan 25 prosentin voitolla.

Vielä vahvempaa nousu on ollut samana päivänä kaupankäynnin aloittaneella Spinnovalla, joka on parhaimmillaan ollut lähes 50 prosenttia antihintaansa kalliimpi.

”Osakeanteihin kuuluu alennushinta ja tuoreissa listautumisissa tämä näyttää toteutuvan. Se ei silti välttämättä ole paras sijoitusstrategia, koska sijoittaja voi luopua myöhemmästä tuotosta ja joutuu joka tapauksessa etsimään uuden sijoituskohteen rahoilleen. Osakkeiden hinnan nousu kertoo kuitenkin, että listautuneita yhtiöitä pidetään kiinnostavina”, sanoo senioristrategi Tuukka Kemppainen.

20 nettomyydyimmän osakkeen joukossa oli myös tuoreet listautujat Orthex ja Merus Power. Kokonaisuudessaan Danske Bankin suomalaisasiakkaat kuitenkin enemmän ostivat kuin myivät osakkeita euromääräisesti. Osakekauppa väheni lähes 40 prosenttia toukokuuhun verrattuna.


Yhdysvaltojen osuus taas korkea

Viime aikoina Yhdysvaltojen osuus suomalaisten osakekaupasta on ollut kasvussa. Tämä trendi jatkui myös kesäkuussa, sillä osakekaupasta 17 prosenttia tehtiin Yhdysvaltojen markkinoilla. Toukokuussa Yhdysvaltojen osuus väliaikaisesti painui 8 prosenttiin

Koko vuoden esillä olleet meemiosakkeet näkyivät Yhdysvalloissa tehdyssä osakekaupassa jälleen kesäkuussa. Vaihdetuimpien osakkeiden kärjessä olleet AMC, Clover Health Investments Corp ja Ocugen ovat olleet esillä meemiosakkeina.

”Meemiosakkeiden nousu on ollut erikoinen massailmiö sijoittamisessa. Usein meemiosakkeiksi on valikoitunut osakkeita, joita on myyty lyhyeksi ja osakkeiden ostajat ovat pyrkineet ostoillaan nostamaan osakkeen hintaa, jotta lyhyeksi myyjät joutuisivat ostamaan osakkeita tappioiden vähentämiseksi. On kiinnostavaa nähdä uskaltavatko isot sijoittajat tehdä lyhyeksi myyntejä jatkossa yhtä voimakkaasti”, Kemppainen sanoo.