Alamy / AOP
06:10 - 11.07.2021 / viihde / Findance
Lakimuutos teki aurinkoenergian hyödyntämisestä kannattavaa myös taloyhtiöille

Tammikuun alussa tuli voimaan asetus, jonka ansiosta aurinkopaneelien asentaminen on kannattavampaa myös taloyhtiöille. Aiemmin aurinkosähköä sai käytettyä helposti vain kiinteistön yhteisiin laitteisiin, kuten hisseihin, valoihin ja pesutupaan. Uuden asetuksen myötä taloyhtiön yhteisillä paneeleilla tuotettua aurinkoenergiaa voi jatkossa jakaa asukkaiden käyttöön. Tämä mahdollistaa isompien aurinkovoimaloiden perustamisen katoille. Lohjan Asuntomessuille on rakennettu paritalokohde Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Kolmen paritalon katoille on asennettu tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit, joiden tuottama energia jaetaan tasan asuntojen kesken.

Aurinkopaneeleista saa parhaan hyödyn irti, kun niiden määrän mitoittaa tarkasti oman käytön mukaan. Tämä on aiemmin estänyt taloyhtiöitä hyödyntämästä kunnolla aurinkosähkön mahdollisuuksia. Sitä on voinut käyttää helposti lähinnä taloyhtiön yhteisiin laitteisiin, kuten valaistukseen, hisseihin, pesutupaan ja kiukaan lämmitykseen. Siksi taloyhtiöihin on jouduttu asentamaan pieniä ja tehoonsa nähden kalliita järjestelmiä. Ylimääräisen aurinkoenergian myyminen sähköyhtiölle ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Tammikuun alussa voimaan tullut lakimuutos korjaa tätä epäkohtaa. Uuden asetuksen* nojalla taloyhtiön katolla tuotettua aurinkosähköä voi jatkossa jakaa asukkaiden käyttöön. Asukkaille jyvitetty aurinkoenergia vähentää ostoenergian käyttöä ja alentaa sähkölaskua uuden hyvityslaskentamallin avulla. Hyvitys tehdään tunnin mittausjaksojen perusteella. Näin sähkön pientuotannon arvon saa hyödynnettyä täysin.

– Taloyhtiöiden kannalta tämä on iso muutos parempaan. Kun myös asukkaat voivat käyttää aurinkosähköä kodeissaan, katolle voi asentaa isomman ja yksikkökustannuksiltaan edullisemman aurinkovoimalan. Tämä tekee paneelien hankinnasta entistä kannattavampaa, kertoo BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia.


Lohjan Asuntomessujen paritaloyhtiössä aurinkosähkö jaetaan asukkaiden kesken

Lohjan Asuntomessuilla esimerkkiä uusiutuvan aurinkoenergian pientuotannosta näyttää Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Asuntomessujen oma rakennuskohde koostuu kolmesta paritalosta ja yhteistiloista. Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti kyseisessä rakennuksessa olevien asuntojen kesken.

Virossa lähituotantona valmistetut Solarstone-paneelit on integroitu kotimaiseen Ormax EVO -tiilikattoon. Yhtenäinen mitoitus tekee siirtymäkohdista laattamaisten tiilien ja paneelien välillä lähes huomaamattomia. Aurinkokaton tuottaman energian voi ohjata esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen, sähköauton lataukseen ja kodin viilennykseen.

Lohjan Asuntomessujen rakennustapaohjeisiin on kirjattu ensimmäistä kertaa suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä kaikilla tonteilla. Lähes joka toiseen taloon on asennettu aurinkopaneelit. Lohjan kaupunki on mukana Canemure- ja Hinku-hankkeissa, joiden tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta. Siksi kaikkia rakentajia on kannustettu uusiutuvan energian hyödyntämiseen.


Eniten motivoi pienempi sähkö- ja lämmityslasku

BMI Suomen Rakentaja.fi-sivustolla toukokuussa julkaistussa kuluttajakyselyssä selvitettiin, minkälaisten syiden takia suomalaiset joko ovat tai eivät ole kiinnostuneet hankkimaan aurinkopaneeleja kotiinsa tai mökille. Kyselyyn vastasi 1810 henkilöä.

Tärkeimmiksi syiksi hankkia paneelit mainitaan sähkö- tai lämmityslaskussa säästäminen ja omavaraisuuden lisääminen energiantuotannossa. Raha painaa vaakakupissa ympäristönäkökulmaa enemmän: ympäristöystävällisyys on vasta kolmantena hankintakriteereissä. Lähes yhtä suurena vaikuttimena toimii kiinnostus uusiin teknologioihin.

Avoimissa vastauksissa moni kertoi, että aurinkopaneelit halutaan erityisesti sähköttömälle mökille. Jos mökki sijaitsee syrjäisessä paikassa tai saaressa, sähköverkkoon liittyminen voi olla haastavaa. Aurinkopaneelit koetaan helpoksi tavaksi tuottaa sähköä omatoimisesti.

Isoimmaksi esteeksi aurinkopaneelien hankinnalle moni nostaa liian kalliin hankintahinnan. Toiseksi nostettu syy on, että kiinteistön hankintapäätökset tekee joku muu. Osa pelkää aurinkopaneelien aiheuttavan uusia huoltotarpeita kiinteistössä. Avoimissa vastauksissa moni kertoo, ettei asennus onnistu, koska oma katto on liian varjoisassa paikassa talon sijainnin tai ympäröivien puiden takia.

– Tehokkaimmin energiaa tuottavat paneelit, jotka on asennettu katolle etelään suunnattuun lappeeseen. Katon harjan suunnasta riippuen aurinkopaneelit voi jakaa myös esimerksi itään ja länteen suunnatuille lappeille. Aurinkoenergiaa saadaan silloin matalammalla teholla, mutta ajallisesti pidempään, Talvia neuvoo.

– Tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit eivät lisää katon huoltotarpeita. Koska paneelit ovat saumaton osa vesikattoa, paneelien alle ei pääse lunta, lehtiä tai muuta roskaa, Talvia lisää.