Pixabay
02:10 - 30.06.2021 / viihde / Findance
Turku: Joka kolmas Fölin bussi kulkee kohta sähköllä - uudet bussit aloittavat huomenna

Fölin liikenteessä tulee olemaan heinäkuun alusta 61 sähköbussia. Turusta Lietoon, Kaarinaan, Raisioon ja Naantaliin kulkevilla linjoilla 6 ja 7 sekä Turussa Varissuon ja Pernon sekä Pansion välillä kulkevilla linjoilla 32 ja 42 on jatkossa käytössä pelkästään sähköbusseja. Uusia sähköbusseja tulee myös linjoille 8, 13 ja 61.

Sähköbussien määrä kasvaa kerralla niin paljon, että noin kolmannes Fölin liikenteestä ajetaan jatkossa sähköbusseilla.

- Fölin järjestämä joukkoliikenne sähköistyy nopeasti seuraavina vuosina. Nyt otetaankin suurin yksittäinen loikka matkalla kohti sähköistä liikennettä. On ollut hienoa nähdä, miten nopeasti sähköbussien tekniikka on kehittynyt ja se on noussut kustannustehokkaaksi vaihtoehdoksi perinteiselle dieseltekniikalle, sanoo suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa.

Naantalin ja Varissuon linjojen liikennöitsijänä aloittaa Nobina Oy, jonka sähköbussit ovat kiinalaisen BYD:n valmistamia. LS-Liikennelinjat Oy tuo 13 kiinalaisen Yutongin valmistamaa sähköbussia linjoille 8, 13 ja 61.


Uudet bussit ovat samankokoisia kuin linjoilla aiemmin käytössä olleet dieselbussit. Matkustaja tunnistaakin sähköbussin ennen kaikkea sen hiljaisuudesta. Busseja ei ladata matkan varrella, vaan akut ladataan täyteen öisin varikolla.

Uusien sähköbussien myötä vuosittain noin 4,6 miljoonaa kilometriä ajetaan dieselbussin sijaan päästöttömällä sähköbussilla. Se tarkoittaa 115 kierrosta maailman ympäri joka vuosi. CO2-päästöjä säästyy joka vuosi 4 300 tonnia.

- Sähköbussien yhteydessä puhutaan monesti CO2-päästöjen vähenemisestä. Suorat hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi, mutta kaupunkilaisille näkyvämpi muutos on lähipäästöjen katoaminen. Sähköbussit eivät päästä mitään pakokaasuja, ja ovat myös erittäin hiljaisia, jolla on suuri vaikutus kaupunkiympäristön viihtyisyyteen, kertoo Jorasmaa.

Entuudestaan Fölissä kulkee kuusi sähköbussia Turun sataman ja lentoaseman välillä. Nyt aloittavien uusien sähköbussien myötä sähköllä kulkee jo noin kolmasosa Fölin liikenteestä. Lisää sähköbusseja on tulossa kesällä 2022, jolloin sähköbusseja tulee mm. linjoille 9 ja 60.


Linjat, jotka ajetaan sähköbusseilla 1.7. alkaen (liikennöitsijä Nobina Oy):

linja 6 Lieto – Turku – Raisio – Naantali
linja 7 Kaarina – Turku – Raisio – Naantali
linja 7A Turku – Raisio, Vuorenpää (10.1.2022 alkaen)
linja 32 Varissuo – keskusta – Pansio
linja 42 Varissuo – keskusta – Perno
työmatkalinja 92 Varissuo – keskusta – Perno
työmatkalinja 93 Varissuo – keskusta – Pansio
yölinja 31 Varissuo – keskusta – Perno

Osa busseista sähköbusseja 1.7. alkaen (liikennöitsijä LS-Liikennelinjat Oy):

linja 8 Puutori – Ruissalo
linja 13 Uittamo – keskusta – Takakirves/Impivaaran uimahalli
linja 61 Ilpoinen – keskusta – Vienola

artikkelin avainsanat:
Föli joukkoliikenne Turku