Arktinen Banaani
04:10 - 01.07.2021 / viihde / Findance
Kaikkien aikojen ankkamestarin Carl Barksin salaisuudet paljastuvat uutuuskirjassa Carl Barks - Ankkamestarin salaisuus

Modernin sarjakuvan historiaan mahtuu muutamia elämää suurempia taiteilijoita. Carl Barks (1901–2000) oli yksi juuri 70 vuotta täyttäneen Aku Ankka -lehden arvostetuimmista tekijöistä. Hänen tarinansa ovat vaikuttaneet satoihin miljooniin ihmisiin.

Mikä sitten on ankkamestarin salaisuus? Ansioitunut ankisti, sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen, tarkastelee esseissään Barksin sarjoja eri näkökulmista ja kertoo millaisessa kulttuurillisessa ja historiallisessa kontekstissa hänen sarjakuvansa syntyivät.

Läpikäymällä sarjojen sisältöjä, teemoja ja aiheita selvitetään myös millaisen tarinaperinteen jatkumoon hänen ankkatarinansa nivoutuvat.


Barksin sarjakuvat seuraavat hämmästyttävän tarkasti amerikkalaisessa yhteiskunnassa neljännesvuosisadan aikana tapahtuneita muutoksia ja ajallista kehitystä toisesta maailmansodasta Vietnamin sodan vuosiin.

Niissä näkyvät amerikkalaisten elintason nousu ja keskiluokkaistuminen lähiöineen toisen maailmansodan jälkeen, teknologinen kehitys ja kylmä sota. Jopa orastava hippikausi protestoivine nuorisojoukkoineen näkyy Barksin loppukauden töissä.

Monilla hänen pitkillä, eksoottisiin ympäristöihin sijoittuvilla seikkailutarinoillaan on yllättävän pitkät kulttuurilliset juuret.