HP Suomi
08:10 - 26.06.2021 / viihde / Findance
Tutkimus: 3D-valmistus vauhdittaa tuotteen matkaa suunnittelupöydältä kauppaan

Eurooppalaisille teollisille valmistajille suunnatun kyselytutkimuksen mukaan lähes kaikki pitävät ainetta lisäävää valmistusta (additive manufacturing) välttämättömänä tulevaisuuden toiminnan kannalta. Suurin osa aikoo investoida siihen lisää ja 96 % vastaajista katsoo ainetta lisäävän valmistuksen nopeuttavan omaa tuotantoaan, mistä on ollut hyötyä etenkin koronapandemian aiheuttamien tuotannollisten haasteiden sekä on-demand-tuotantoon siirtymisen kannalta.

“Tällä hetkellä teollinen tuotanto elää murrosvaihetta, jossa ollaan siirtymässä perinteisestä tuotannosta lisäävään valmistukseen, jossa osa tai tuote valmistetaan ainetta lisäämällä eikä poistamalla, kuten ennen. Tulevaisuudessa ne yritykset voittavat, jotka osaavat hyödyntää ohjelmistoja, dataa, tekoälyä ja digitaalista valmistusta tuotteiden kustomointiin. Viime vuosina on nähty vauhdikasta kasvua alalla, ja HP Multi Jet Fusion -3D-tulostimilla on valmistettu jo yli 60 miljoonaa osaa julkaistustaan lähtien. Viimeisen 15 kuukauden aikana kysyntä 3D-teknologialle on kasvanut ekspotentiaalisesti”, kertoo HP Suomen toimitusjohtaja Jarkko Huhtaniitty.

Vastuullisempia tehtaita

Pyrkimys kestävän kehityksen mukaiseen tuotantoon on merkittävä vauhdittaja monen yrityksen päätöksessä panostaa digitaaliseen valmistukseen: 61 % nimeää sen yhdeksi suurimmista syistä.

“3D-valmistuksen edistyksellisyys luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia monella alalla. Se on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin perinteinen teollisuus muun muassa vähäisemmän hukan, lyhyempien kuljetusmatkojen ja on-demand-tuotannon mahdollistajana. Monella yrityksellä on kovat tavoitteet esimerkiksi ympäristövastuullisuuden suhteen, ja 3D-valmistus auttaa vastaamaan niihin”, Huhtaniitty jatkaa.


Jo 83% vastaajista hyödyntää ainetta lisäävää valmistusta kaupallisten tuotteiden tuotannossa tarvittavien komponenttien ja työkalujen tekemiseen, ja vähän yli puolet (52 %) valmistaa jo täysin valmiita tuotteita 3D-tulostamalla.

“3D-tulostaminen ei ole enää vain pienten erien tai työkalujen tekoon sopiva teknologia. Sillä on asiakkaillemme paljon suurempi merkitys, ja siksi investoimme itse 3D:hen asiakkaillemme ensisijaisesti tarjottavana tuotantomenetelmänä. HP Multi Jet Fusion on meistä alan johtava teolliseen valmistukseen sopiva 3D-tulostin, jolla saamme siirryttyä pienerien tuotannosta keskikokoiseen ja joissain tapauksessa jopa suurtuotantoon – enimmillään yhtä erää voi valmistaa jopa 200 000 kappaletta”, kertoo digitaalisen palvelutoimisto ZiggZaggin toimitusjohtaja Stijn Paridaens.


Tutkimuksen tuloksia lyhyesti:

Eurooppalaiset teollisuusosien valmistajat ovat samaa mieltä tuotannon digitalisoimisen kasvattamisesta

100 % vastaajista pitää oman tuotannon digitalisointia tärkeänä.
70 % nimeää tuotannon digitalisoimisen tärkeimmäksi syiksi mahdollisuuden valmistaa tuotteita kysynnän mukaan.
63 % aikoo investoida yli 100 000 € tuotantonsa digitalisoimiseen seuraavan 12 kuukauden aikana.
61 % pitää vastuullisuutta tärkeänä tai erittäin tärkeänä syynä lisätä oman tuotannon digitalisointia.

3D-valmistus: parempia työkaluja perinteiseen valmistukseen sekä valmiita lopputuotteita

Yli 95 % pitää ainetta lisäävää valmistusta relevanttina tekniikkana nykyisten tuotantomenetelmiensä digitalisoimiseksi.
91 % kertoi käyttävänsä 3D-tulostusta omassa tuotannossa tarvittavien työkalujen valmistamiseen (esimerkiksi ohjaimia, kiinnikkeitä ja muotteja).
52 % hyödyntää valmistaa lopputuotteita 3D-tulostamalla.

Joustavampaa tuotantoa

96 % sanoo saavansa tuotteen markkinoille nopeammin ainetta lisäävän valmistuksen ansiosta.
91 % pitää on-demand-tuotannon mahdollistamista 3D-valmistuksen isoimpina hyötyinä.
79 % kertoo lisäävän valmistuksen auttaneen koronan aiheuttaman tuotannon haasteiden ratkomisessa.

Eurooppalaiset tehtaat luottavat 3D-teknologiaan tulevaisuuden valmistustapana

Yli 95 % uskoo lisäävän valmistuksen suosion jatkavan kasvuaan.
83 % aikoo todennäköisesti investoida digitaaliseen valmistukseen seuraavien 12 kuukauden aikana, ja näistä 65 % aikoo investoida 3D-tulostamiseen.
92 % aikoo todennäköisesti investoida digitaaliseen valmistukseen seuraavien 5 vuoden aikana, ja näistä 77 % aikoo investoida 3D-tulostamiseen.