Huawei
12:10 - 26.06.2021

viihde / Findance
Huawein huippuälykellon urheilutoimintojen ydin, TruSport, on kehitetty Suomessa

Huawei julkisti kesäkuun alussa uudet Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykellonsa. Syksyllä myyntiin saapuvat puettavat laitteet ovat erityisen merkittävä lanseeraus Suomessa, sillä kellojen urheilutoimintojen takana toimiva TruSport-algoritmi on suomalaisen tutkimustyön ja ohjelmistokehityksen tulos. Kaiken kaikkiaan Huawein tutkimus- ja tuotekehitystyön parissa työskentelee Suomessa 450 henkilöä Helsingissä ja Tampereella.

Useat Huawei-tuotteet hyötyvät merkittävästi suomalaisesta tutkimus- ja tuotekehitystyöstä. Helsingissä sijaitsevassa Huawein tutkimus- ja tuotekehityskeskuksessa työskentelee 350 henkilöä, jotka keskittyvät esimerkiksi tietoturvaan, 5G-teknologiaan sekä puettavien laitteiden urheilu- ja terveysominaisuuksiin. Merkittävä osa Helsingin keskusta on ihmisen liikkumista ja suorituskykyä tutkiva laboratorio, jossa kehitetään ja testataan uusia terveysteknologiakonsepteja sekä -tuotteita. Toinen yhtiön tutkimus- ja tuotekehityskeskuksista sijaitsee Tampereella.

Huawein Principal Research Scientist tri Petri Wiklundilla on pitkä historia terveyteen liittyvän akateemisen tutkimuksen parissa esimerkiksi Jyväskylän ja Oulun yliopistoissa sekä Lontoossa ja Kiinassa. Wiklund kokee, että puettavien laitteiden kehittäminen juuri Suomessa on varsin luonnollista maan ainutlaatuisten olosuhteiden ansiosta.

“Suomessa panostetaan tuntuvasti tutkimukseen, ja toimintakulttuuriin on sisäänleivottu akateemisen yhteistyön tekeminen. Täällä on käytettävissä harvinaisen kattava yhdistelmä viimeisintä teknologiaa, kokeneita tutkijoita ja insinöörejä sekä maailman kärkitasoa olevia yliopistoja. Suomi on haluttu pitää kilpailukykyisenä ympäristönä erityisesti terveyssektorin tutkimukselle ja innovaatiotyölle, ja Huawein panostus suomalaiseen tuotekehitystyöhön on selvä esimerkki strategian toimivuudesta”, Wiklund selittää.

Huawei tekee myös tutkimusyhteistyötä merkittävien suomalaisten toimijoiden, kuten Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:n omistaman Sports Lab Oy:n kanssa. Yhteistyö koskee esimerkiksi datan ja havaintojen jakamista sekä anturiratkaisujen validointitestausta. Jyväskylän yliopisto, ja eritoten sen fysiologia-laboratoriot, tunnetaan Suomen urheilutieteen keskuksena.

TruSport – urheilutoimintojen aivot

Kuluttajat pääsevät konkreettisesti tekemisiin Huawein suomalaisen tutkimus- ja tuotekehitystyön tulosten kanssa esimerkiksi uusilla Huawei Watch 3- ja Watch 3 Pro -kelloilla, joiden TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa. TruSport vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta, ja Watch 3 -kelloissa onkin 17 ammattilaisseurantatilaa sekä 85 perinteistä kuntoiluprofiilia. Algoritmi myös tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun.

Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee muun muassa yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä. Harjoittelussa kulutetut kalorit lasketaan useiden käyttäjäkohtaisten tekijöiden perusteella ja TruSport-algoritmin ansiosta Watch 3 -kellot ovat mittaustarkkuudeltaan alan parhaimmistoa.

Lisäksi TruSportin harteilla on käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arviointi. Maksimaalinen hapenottokyky kertoo hengitys- ja verenkiertoelimistön kyvystä kuljettaa happea maksimaalisessa rasituksessa ja siksi se on yksi kestävyysliikunnan ja toimintakyvyn tärkeimmistä mittareista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta, ja Huawein algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.

“Huawei Watch 3 Pro:ssa on kaksitaajuinen GPS, jonka ansiosta juoksunopeuden määritys on entistä tarkempaa niin kaupungissa kuin luonnossakin. Lisäksi Huawein älykelloissa on uusi TruSpeed-algoritmi, joka mittaa käyttäjän juoksunopeuden tarkasti silloinkin, kun GPS-signaali on heikko tai ei ole saatavilla. Tämän toiminnon ansiosta käyttäjän VO2max voidaan arvioida myös sisätiloissa juoksuradalla tai juoksumatolla”, Wiklund toteaa.



Suomalainen industrial metal ansaitsee oman Spotify-soittolistansa: Turmion Kätilöt, Ruoska, Valhetta, Tuoni, 2 Times Terror, RTPN... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!