Tampereen Raitiotie Oy
20:10 - 20.06.2021 / viihde / Findance
Näyttävää videotaidetta ja vaihtelevia äänimaisemia Tampereen Ratikan pysäkeille

Kahdelle Tampereen Ratikan pysäkeistä valmistuu äänitaidetta ja videotaideteoksia osana Ratikan taide -hanketta. Tullin pysäkin ja Hervannassa sijaitsevan Opiskelijan pysäkin teokset ovat pysyvä osa ratikkapysäkkien ääni- ja visuaalista maailmaa.

Taiteilijat Akuliina Niemi ja Jarkko Räsänen sekä työpari Aleksi Tegel ja Maaret Syväoja toteuttavat äänitaidetta Hervantaan Opiskelijan pysäkille. Erilliset ääniteokset maalaavat vaihtelevia äänimaisemia pysäkillä ratikkaa odottavien matkustajien aistittavaksi. Ääniteosten kesto on 10–40 minuuttia.

Tullin pysäkillä mainosnäyttöihin tulee puolestaan kolme toisistaan hyvin poikkeavaa videoteosta. Teoksien takana ovat taiteilijat Pasi Rauhala, Elli Vuorinen ja Arttu Nieminen. Yhden videoteoksen kesto on 30 sekuntia.


Pasi Rauhalan 3D-animaatio Tunneli on nelikanavainen video, jossa vilisee viittauksia Tampereeseen. Runsaasti yksityiskohtia sisältävä teos tarjoaa uutta löydettävää useille katselukerroille.

”Tunnelin lähtökohtana on sen esityspaikka Tullin pysäkki, alueen arkkitehtuuri ja aika, jota nyt elämme. Teoksessa rautatien alittava tunneli toimii eräänlaisena madonreikänä vaihtoehtoiseen, uudenlaiseen tulevaisuuteen”, Rauhala kertoo.


Taiteilijat valittiin vuoden 2020 kesäkuussa avoimen portfoliohaun kautta.

”Video- ja ääniteokset ovat erilainen tapa nauttia taiteesta osana ratikkamatkaa ja ne täydentävät Ratikan taideohjelman monipuolista kokonaisuutta”, sanoo Ratikan taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaava Frei Zimmer Oy:n koordinaattori Heini Orell.

Teokset valmistuvat Opiskelijan ja Tullin pysäkeille kesäkuun aikana.