Yle
06:05 - 17.06.2021 / viihde / Findance
Yle Areena tänään: audiodokumenttisarja Kummeli elää!

Yle Areena esittää tänään kokonaisuudessaan 10-osaisen audiodokumenttisarjan Tonnin seteli, joka juhlistaa 30-vuotiasta Kummelia.

Sarjaa voi seurata myös lauantaisin Yle Radio Suomi -kanavalta klo 12.15.

Kummeli on osa suomalaista sielunmaisemaa ja kulttuuriperimää. Ikoniset hahmot elävät edelleen YouTubessa, meemeissä ja ennen kaikkea fanien muistoissa. Lentävistä lauseista on tullut osa arkista puhetta.

10-osainen Kummeli elää! -lyhytdokumenttisarja tarjoaa yhteisiä muistoja, ahaa-elämyksiä, ysärinostalgiaa, naurua ja yllätyksiä. Se kokoaa yhteen Kummeli-faneja, sketsejä, tekijöitä, huomioita ja oivalluksia ilmiön ympäriltä.

Sarjan keskiössä ovat fanit ja heidän kokemuksensa. Yhdeltä löytyy Tonnin seteli olkavarresta tatuoituna, toinen arvottaa uudet tuttavuudet sen perusteella tykkäävätkö he Kummeleista ja kolmas osaa ulkoa kaikki sketsit. Kummeli-huumori toimii monessa sukupolvessa. On faneja, joille Kummeli muodostui tärkeäksi heti 1990-luvun alussa. On 20–30-vuotiaita faneja, jotka ovat löytäneet ilmiön esimerkiksi YouTuben ja perheen kautta. Tavalla tai toisella Kummelin perintö koskettaa jokaista suomalaista.


Kummeli-ryhmä tekee sarjaan uusia äänisketsejä ja jakaa muistojaan vuosien varrelta. Jaksoissa on mukana myös eri alojen asiantuntijoita tutkijoista viihteen ammattilaisiin. He ovat tietysti Kummeli-faneja hekin.

Kummeli elää! -audiodokumenttisarjan lisäksi on tulossa muun muassa suora Kummeli-ilta Yle Radio Suomessa, fanitapaaminen Yle Palvelun chatissa, verkko- ja somesisältöjä, videoita, kilpailuja ja Elävän arkiston Kummeli-tarjontaa.

Kummeli elää! -tekijät: käsikirjoitus ja ohjaus Reetta Arvila ja Päivi Leino, äänisuunnittelu Katja Kostiainen, arkistotoimittaja Maiju Lassi, tuottaja Hannu Karisto, Dokumenttiryhmä Yle