EPA / AOP
12:10 - 15.06.2021 / viihde / Findance
Näin ennaltaehkäiset myrskyvahinkoja - "30 prosenttia suomalaisista suojaa omaisuutensa välttääkseen vahinkoja"

Kun myrsky on tulossa, kannattaa pihalta siirtää suojaan kevyet kalusteet, lasten lelut ja muut helposti tuulen mukana lentoon lähtevät tavarat. Pientalossa asujan kannattaa muistaa huolehtia säännöllisesti siitä, että talon katto on kunnossa ja rännit vetävät poispäin talosta. Vuonna 2020 LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaille korvattiin myrskyissä vahingoittunutta omaisuutta lähes kuuden miljoonan euron edestä.

Kun sääennusteessa povataan myrskyä, noin 30 prosenttia suomalaisista suojaa omaisuutensa välttääkseen vahinkoja, selviää LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä Arjen Katsaus -kyselystä. Suomalaiset menettävät kuitenkin myrskyissä omaisuuttaan, ja esimerkiksi vuonna 2020 LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaille korvattiin lähes kuuden miljoonan euron edestä myrskyjen aiheuttamia omaisuusvahinkoja. Taajamissa omaisuusvahingot eivät kasva tyypillisesti yhtä suuriksi kuin maaseuduilla.

– Kaikki helposti lentoon lähtevä kannattaa siirtää varastoon tai sisälle, kuten lasten lelut, kevyet keinut ja puutarhakalusteet. Tarvittaessa pihakalusteita voi kiinnittää tukevasti yhteen esimerkiksi köydellä tai kettingillä, kertoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

Maatilalla asuvista keskimääräistä selvästi useampi (47 %) suojaa omaisuuttaan myrskyn varalta. Kaupungeissa omaisuutta ei suojata yhtä paljon, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvista neljäsosa (25 %) tekee niin, taajaan asuttujen kuntien asukkaista selvästi suurempi osa (44 %). Joka kymmenes (11 %) ottaa yhteyttä läheisiinsä myrskyyn varautumiseksi.

– Maaseudulla myrskyvahingot ovat tuttuja, sen vuoksi koviin tuuliin varaudutaan. Myrskyt katkovat myös sähköjä aika ajoin, joten sähkökatkon vaara etenkin harvaan asutuilla alueilla on mahdollinen. Pääkaupunkiseudulla etenkään kerrostalojen asukkailla ei ole niin paljon suojattavaa. Ainakin parvekelasit kannattaa pitää kiinni myrskyllä.

Pysy sisätiloissa, vältä liikkumista

Kun myrsky iskee, enemmistö suomalaisista kertoo silloin pysyttelevänsä sisätiloissa. Vastanneista 43 prosenttia välttelee myrskyllä liikenteessä olemista. Naisista suurempi osa (78 %) kuin miehistä (54 %) pyrkii pysymään myrskyllä suljettujen ovien takana. Naisista myös useampi (47 %) välttää lähtöä liikenteeseen, miehistä liikenteessä oloa välttelee 37 prosenttia vastaajista.

– Jos on kova myrsky, ei ulos kannata mennä lainkaan, ellei ole aivan pakko. Turvallisinta on pysyä sisätiloissa.

Kun luvassa on erittäin kovaa sadetta ja riepottelevaa tuulta, kannattaa pyrkiä siirtämään matkantekoa tai ainakin jäädä odottamaan pahimman myrskyn laantumista. Jos täytyy lähteä johonkin, silloin turvallisinta on lähteä autolla tai julkisilla kulkuvälineillä.

– Matkoihin kannattaa joka tapauksessa varata enemmän aikaa, sillä huonolla ajokelillä nopeutta on syytä laskea ja matka voi keskeytyä syystä tai toisesta. Ennen pitemmälle matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa tuulilasinpyyhkijöiden kunto sekä renkaiden kulutuspinta ja ilmanpaine. Sateella kuluneella renkaalla vesiliirron uhka on suuri. Rankkasateella takasumuvalon käyttö on tarpeen, samoin normaalia pitempi turvaväli, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1027 suomalaista 15.–21.1.2021. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.


Näin ennaltaehkäiset myrskyvahinkoja:

- Huolehdi, että sadevesikourut vetävät, eivätkä ole tukkeessa. Sadevedet pitäisi ohjata riittävän kauas rakennuksista.

- Ylläpidä katon kuntoa ja korjaa mahdolliset vauriot saman tien.

- Selvitä etukäteen, mistä saat katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä toimia nopeasti.

- Kaada pihalta sellaiset puut, jotka voivat kaatuessaan vahingoittaa kotiasi.


Kun myrsky on tulossa, varaudu näin:

- Siirrä pihan kevyet puutarhakalusteet ja muut irralliset esineet, kuten aurinkovarjot ja lasten lelut varastoon tai kodin sisälle. Voit myös kiinnittää kalusteita kiinni johonkin tukevaan.

- Sulje ovet ja ikkunat. Tarkista myös, että mahdolliset kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

- Pysyttele mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa. Pidä myös eläimet sisällä myrskyn aikana.

- Siirrä ajoneuvot ja muu arvokas omaisuus autotalliin tai ainakin riittävän loitolle puista.

- Jos mahdollista, käy tekemässä suojatoimia myös mökillä. Tarkista esimerkiksi, että veneen kiinnitykset laiturissa ovat kunnossa.

artikkelin avainsanat:
LähiTapiola myrsky sää vakuutukset vakuutus