Aukusti Heinonen
02:10 - 19.05.2021 / viihde / Findance
Art Fair Suomi Goes Galleries avaa pääkaupunkiseudun kuvataidekesän

8.–13. kesäkuuta järjestettävä nykytaidefestivaali levittäytyy ympäri Helsingin gallerioita ja näyttelytiloja.

Art Fair Suomi Goes Galleries on yli 20 helsinkiläisen gallerian yhteisvoimin järjestämä festivaali, jonka pääosassa ovat galleriat, taiteilijat, taideyhteisöt ja yleisö. Esillä on lähes 100 taiteilijan teoksia. Aiemmin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa järjestetty kansainvälinen suurtapahtuma jalkautuu nyt gallerioiden ja taideyhteisöjen omiin tiloihin ja vastaa näin pandemiatilanteen aiheuttamaan taidenälkään turvallisesti ja yleisöystävällisesti.

Festivaaliviikon aikana yleisö pääsee uppoutumaan monipuolisten galleria- ja taidekokemusten äärelle eri puolilla kaupunkia. Näyttelyihin voi tutustua omatoimisesti tai erilaisten opastettujen kierrosten kautta. Tarjolla on muun muassa queer- ja eskapismiopastuksia, musiikkikierroksia ja selkokielisiä opastuksia.

Näyttelykokemuksia täydentävät myös taiteilijatapaamiset, keskustelutilaisuudet, performanssit ja lapsille suunnatut aktiviteetit. Tapahtumiin ja opastuksiin on pääosin vapaa pääsy ja suureen osaan voi osallistua myös virtuaalisesti.

Helsinki-päivää 12.6. juhlistetaan Art Fair Suomessa Maimu Brushwood o.s. Huolirinnan hyötyliikuntahenkisellä taidemaratonilla, jonka aikana reippaillaan noin kolmen kilometrin matka samalla kun vieraillaan 11 taidenäyttelyssä. Art Fair Suomen taidelähettiläänä toimiva Maimu Brushwood on taiteilija Timo Tähkäsen drag -alter ego.

Art Fair Suomi avaa Helsingin kuvataidekesän raikkaalla katsauksella suomalaisen nykytaidekentän moninaisuuteen juuri ennen Helsinki Biennaalin käynnistymistä.


“Juuri nyt, kun kulttuuriala heräilee koronarajoitusten jälkeiseen kesään, on hyvä aika tutustua taidegallerioiden tarjontaan. Ne ovat ilmaisia, ja niiden näyttelyihin voi käydä tutustumassa yksin tai yhdessä, joko yhteen galleriaan arjen välipalana tai vaikka ryppäissä kiireettömänä kaupunkipäivänä”, toteaa Muu ry:n toiminnanjohtaja Timo Soppela.

Valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harri säestää: “Art Fair Suomi Goes Galleries haluaa kutsua kaikki rohkeasti käymään gallerioissa nyt ja tulevaisuudessa ja samalla nostaa gallerioiden merkitystä taiteen ja kuvataiteilijoiden työn tyyssijana.”

Art Fair Suomi -nykytaidefestivaalia ovat vuodesta 2005 järjestäneet Taiteilijajärjestö MUU ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Vuodesta 2020 mukana ovat myös muut kuvataiteilijoiden valtakunnalliset jäsenjärjestöt Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto.