Lidl
04:10 - 07.05.2021 / viihde / Findance
Lidl kevensi jauhelihapakkauksia: vuodessa 60 tonnia vähemmän muovia

Muovi väheni rysäyksellä Lidlin Reilu-merkin jauhelihapakkauksista huhtikuun lopulla, kun muovirasiat vaihtuivat flowpack-pusseihin ja uusiin vakuumipakkauksiin seitsemässä eri jauhelihatuotteessa. Muutos vähentää pakkausmuovia 50–71 prosentilla per pakkaus ja yhteensä 60 tonnilla vuodessa.

Kolme jauhelihatuotetta siirtyi flowpack-pusseihin, joissa on 67–71 prosenttia vähemmän muovia kuin rasioissa. Flowpack on erittäin kestävä pussi, joka on helppo avata kulmasta repäisemällä. Neljä tuotetta taas myydään jatkossa tiiviissä Atrian kehittämässä vakuumipakkauksessa, joka on vain pakkauksen sisällön kokoinen. Näistä pakkauksista muovi vähenee aiempaan verrattuna puolella.

Lidlin tavoite on vähentää muovia omamerkkituotteidensa pakkauksista 20 prosentilla vuoden 2025 loppuun mennessä. Tavoite on osa kansainvälisen Schwarz-ryhmän REset Plastic -muovistrategiaa, jota Lidl Suomikin toteuttaa.

– Pyrimme paikantamaan tuotteet, joista turhaa muovia on mahdollista karsia. Jauhelihaa kulutetaan Suomessa paljon ja siksi niiden pakkausten muuttamisella on iso vaikutus, Lidl Suomen valikoimapäällikkö Antti Wainikainen perustelee.

Molemmat pakkaustyypit vievät entistä vähemmän tilaa kuljetuksessa, kaupan hyllyssä, kauppakassissa ja jääkaapissa. Reilu on Lidlin oma tuotemerkki tuorelihalle. Kaikki Reilu-merkin lihat ovat 100-prosenttisesti kotimaisia eli ne tulevat suomalaisilta tiloilta ja ovat suomalaista lihaa.


Uutta pakkauskehitystä

Luomu- ja rotukarjan naudanjauhelihojen pakkauksiin saatiin aivan uusi pakkausmateriaali, jossa kosteussulku on ujutettu monopropeenikalvon sisään. Pakkaus on täysin kierrätettävä.

– Elintarvikepakkauksissa on se haaste, että usein joudutaan käyttämään yhdistelmämuoveja, jotta pakkaus pitää kosteuden sisällään ja suojaa tuotetta pilaantumiselta. Tällaiset monikerrospakkaukset taas ovat hankalasti kierrätettäviä. Siksi on hienoa, että löysimme pakkausratkaisun, joka on kierrätettävä, Wainikainen kertoo.

Muovin vähentäminen on yksi tavarantoimittajien kanssa tehtävän tuotekehitystyön osa.

– Yhdessä tavarantoimittajien kanssa teemme töitä sen eteen, että muovia voidaan vähentää. Valmius tarjota uudenlaisia, vähemmän muovia sisältäviä pakkauksia ohjaa osaltaan sitä, minkä toimittajien kanssa teemme yhteistyötä. Asiakkaat odottavat meiltä tekoja muovin vähentämiseksi, Wainikainen jatkaa.

Parhaillaan käynnissä on Lidlin järjestämä Pakkaustarinoita 2021 -kilpailu, johon Lidl kutsui yritykset ja oppilaitokset vähentämään ylimääräistä muovia, parantamaan pakkausten kierrätettävyyttä ja luomaan jotakin aivan uutta. Finalistit julkistetaan toukokuussa ja koko kilpailun voittajat kesäkuussa. Luvassa on yhteensä 50 000 euron edestä palkintoja innovatiivisille pakkausratkaisuille.


Nämä tuotepakkaukset muuttuivat

- Flowpack-pussissa myydään jatkossa Reilu-merkin naudan jauheliha 17 % (400 g), luomunaudan jauheliha 17 % (300 g) ja Rotukarjan naudan jauheliha 10 % (350 g).

- Tiiviissä vakuumipakkauksessa myydään Reilu-merkin possu-nauta-jauheliha 22 % (700 g), nauta-sika-jauheliha (700 g), kevyt jauheliha 9,5 % (400 g) ja kevyt jauheliha 9,5 % (700 g).

artikkelin avainsanat:
flowpack jauheliha Lidl ruoka