Taavi Kassila
00:10 - 18.04.2021 / viihde / Findance
Taavi Kassila julkaisi uuden kirjan Sokrates ja rakkauden tikapuut

Taavi Kassilan uutuuskirja Sokrates ja rakkauden tikapuut kertoo Sokrateen kiehtovan kasvutarinan syntymästä aina traagiseen loppuhuipennukseen asti, joka paljastaa tämän kreikkalaisen filosofin suuruuden. Tyylilajina on dokumenttiromaani.

Kirja alkaa siitä, että Sokrates heitetään vankityrmään. Hän lyö päänsä ja menettää hetkeksi muistinsa. Sitten hän alkaa muistella sitä mitä oikein tapahtui. Miksi hän oikein joutui vankilaan?

Sokrates muistaa nyt, että häntä on syytetty nuorison villitsemisestä ja vieraiden jumalien palvonnasta. ’Olenko minä syyllistynyt sellaiseen?’ hän miettii vankityrmässä.

Sielu vapaaksi

Ollessaan elämän kenties vaikeimmassa tilanteessa Sokrateen edesmennyt Fainarete-äiti ilmestyy pojalleen vankityrmään. Tämä saa vanhan filosofin muistelemaan lapsuuttaan, kätilöäitinsä antamia opetuksia ja viiniä liikaakin rakastavaa kuvanveistäjäisäänsä, jolta Sokrates oppi tulevan ammattinsa.

Sokrateen isä kuoli ennenaikaisesti viinin viemänä Sokrateen ollessa armeijassa. Tämä sai nuoren Sokrateen ymmärtämään, että riippuvuudet vangitsevat ja sokeuttavat sielun. Hän tajusi, että hänen tehtävänsä on vapauttaa oma sielunsa.

Kirja kertoo myös Sokrateen rakastumisesta itseään kaksikymmentä vuotta nuorempaan kaunottareen, tuittupäiseen Ksantippaan, tulevaan vaimoonsa, jolta hän katsoo oppineensa kosolti mielenhallintaa.

Vallanpitäjien salajuoni

Sokrateen muistelmat paljastavat lukijalle askel kerrallaan vallanpitäjien kavalan salajuonen. Edessä on ennenäkemätön oikeussalidraama.

Sokrates kuuntelee viisauden jumalattaren ohjeita ja puhuu oikeuden edessä rohkeasti ja pelottomasti.

Puhuuko hän kenties liiankin rohkeasti? Entä kuka on oikeudenkäynnin todellinen voittaja? Kuinka Sokrateen käy? Mikä on hänen järkkymättömän mielenrauhansa salaisuus? Oliko Sokrates samalla sekä suuri filosofi että mystikko?


Tikapuita pitkin korkeampaan tietoisuuteen

Saatuaan tuomion oikeudessa Sokrates tapaa oppilaitaan vankilassa ja muistelee sitä miten papitar Diotima opetti hänelle jo murrosiässä rakkauden tikapuiden salaisuuksia. Sokrates sai kuulla, että kiipeämällä näitä mystisiä tikapuilta hän pääsisi kohoamaan yhä korkeampaan tietoisuudentilaan.

Sokrates kertoo Platonille, että tikapuiden alimmalla askelmalla opitaan rakastamaan yhtä ihmistä. Seuraavalla askelmalla opitaan rakastamaan monia ihmisiä. Sen jälkeen tulee oppia rakastamaan hyveitä. Ja sitten on edessä totuuden rakastaminen eli filosofian harjoittaminen. Kunnes lopulta saavutaan tikapuiden viimeiselle askelmalle, jota Ditomia kutsuu ’kauneuden mereksi’.

Nuori Sokrates saa kuulla, että kauneuden merta ei voi ymmärtää älyllisesti, se pitää itse kokea. Hän tajuaa, että voidakseen kokea kauneuden meren sielu pitää vapauttaa kaikenlaista riippuvuuksista. Työskenneltyään itsensä kanssa Sokrates saavuttaa lopulta kokemuksen kauneuden merestä viisauden jumalattaren siunaamana.

Tyhjentäessään kirjan lopulla myrkkypikarin, Sokrates saa lopulta kokea kuinka viisauden jumalatar johdattaa hänet sulautumaan kauneuden autuaalliseen mereen.

Sokrates ja rakkauden tikapuut -kirjan tarkoitus on tutustuttaa lukija Sokrateen elämäntarinaan ja filosofiaan. Se avartaa tämän suuren filosofin luonnekuvaa filosofiasta mystiikkaan ja kreikkalaiseen uskonnolliseen elämään. Samalla se innostaa lukijaa nousemaan omia rakkauden tikapuitaan yhä korkeammalle.

- Kirjani pyrkii kertomaan ihmisen ikuisesta kaipuusta ymmärtää elämän syvimpiä mysteerioita. Samalla se kertoo myös siitä, miten vallanpitäjät ovat valitettavan usein tuhonneet totuudenpuhujat, Kassila sanoo.


Faktaa ja fiktiota

Dokumenttiromaanina kirja pohjautuu lähteisiin, siihen mitä Sokratesta tiedetään ja myös siihen, mistä tiedetään vähän tai ei ollenkaan.

- Sokrates on kiehtonut minua pikkupojasta asti, siitä lähtien kun kuulin hänestä koulussa ensimmäisen kerran. Etenkin hänen vaatimattomuutensa ja loistava huumorintajunsa teki minuun suuren vaikutuksen. Sanoihan tämä länsimaisen filosofia isä, että hän tietää ainoastaan sen, että ei tiedä mitään. Muut luulevat tietävänsä. Ja kun Ksantippa tyhjensi yöastian miehensä päähän, Sokrates totesi vain tyynesti, että ukkosen jälkeen tulee aina sade.

Kassila on saanut tavata ja haastatella tv:hen monia mahatmoja, suurmiehiä ja -naisia, kuten Dalai-lamaa, Ammaa, Maharishi Mahesh Yogia ja Sai Babaa. Hän uskoo näiden tämän päivän suurten filosofien ja henkisten mestareitten auttaneen häntä syventämään ymmärrystään siitä minkälainen Sokrates on ollut.