Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
10:10 - 16.04.2021 / viihde / Findance
Valkoposkihanhet saapuneet taas Suomeen, pääjoukko tulossa toukokuussa

Ensimmäiset valkoposkihanhet ovat saapuneet Suomeen, mutta hanhien pääjoukko saapuu vasta toukokuussa. Hanhien aiheuttamien vahinkojen torjuntaa varten ELY-keskukseen on perustettu lajivahinkokoordinaattorin virka. Valkoposkihanhet saattavat levittää lintuinfluenssaa, joten kuolleet linnut tulee poistaa maastosta.

Ensimmäiset valkoposkihanhet saapuivat Suomeen huhtikuun alussa. Kyseessä ovat Suomessa pesivät yksilöt ja ne pesivät etenkin rannikkoseudulla. Suomessa pesivien valkoposkihanhien määräksi on arvioitu 7 000 paria.

Isompi joukko valkoposkihanhia tullee saapumaan Suomeen n. toukokuun puolivälissä. Tämä isompi joukko vain pysähtyy Suomessa matkatessaan pesimään arktisille alueille Barentsinmerelle. Arktisille alueille matkaavat hanhet pysähtyvät yleensä Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Isoimmat parvet on viime vuosina havaittu Pohjois-Karjalassa.

Valkoposkihanhien kanssa samaan aikaan muuttaa myös muita hanhilajeja. Metsä- ja tundrahanhia oleilee tällä hetkellä Suomessa selvästi valkoposkihanhia enemmän, mutta toukokuussa lajisuhde kääntyy.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen on perustettu valtakunnallinen lajivahinkokoordinaattorin virka. Hanhien aiheuttamat vahingot ovat nousseet Suomessa paljon nopeammin kuin mitä valkoposkihanhikanta on kasvanut. Suurimmat vahingot ovat tulleet rehuviljelmille Pohjois-Karjalassa ja Kaakkois-Suomessa. Suurimmillaan viljelijöille myönnetyt korvaukset ovat olleet Suomessa kolme miljoonaa euroa viime vuonna.

ELY-keskus tekee yhteistyötä valkoposkihanhien tuhojen minimoimiseksi mm. Luonnonvarakeskus Luken kanssa Hanhipelto-hankkeessa, jossa tutkitaan erilaisia karkotusmenetelmiä.


Valkoposkihanhet saattavat levittää lintuinfluenssaa

Valkoposkihanhissa on havaittu Suomessa muutamin paikoin lintuinfluenssaa. Luoteis-Euroopassa tautitilanne on helpottunut, mutta sielläkin sitä esiintyy edelleen.

Jos löydät kuolleen hanhen tai muun vesi- tai petolinnun, niin se on hyvä lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi (ohjeet Ruokaviraston sivuilta). Jollei tutkittavaksi lähettäminen ole mahdollista, on kuolleet linnut poistettava maastosta, etteivät peto- ja haaskalinnut levitä tautia edelleen. Linnut on haudattava tai poltettava ja niiden käsittelyssä tulee käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojaimia.

artikkelin avainsanat:
eläimet luonto