Yle Kuvapalvelu / Theofanis Kavvadas
06:10 - 13.04.2021 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena nyt: Sami Kieksin uutuussarja Pilluralli - itsenäistymisen vuosi

Logged in -dokkarisarjan ohjaaja Sami Kieksi seuraa uudessa sarjassaan kolmea itsenäistymistä yrittävää nuorta, jotka pakenevat menneisyyttä ja menetyksiä autoihinsa ja pillurallin pariin. Sarja on katsottavissa nyt kokonaisuudessaan Yle Areena -palvelussa.

Suomessa nuoret itsenäistyvät varhemmin kuin monin paikoin Euroopassa. Kolmiosainen Pilluralli - itsenäistymisen vuosi -dokumenttisarja näyttää, miten vaikeaa rahan ja arjen hallinta voi olla juuri silloin, kun yhteiskunta jo edellyttää sinun pärjäävän itsenäisesti.

Sarja nostaa esiin maakunnissa asuvien nuorten kipuilut, kuten kiusaamisen jättämät jäljet, isän kaipuun, velkaantumisen ja haaveita horjuttavan diagnoosin. Autoilu on päähenkilöille sielunhoitoa, vapautta ja yhteisöllisyyttä. Ratissa poistuu ainakin puolet huolista.

Venäjältä lapsena adoptoitu Dimitry, 24, elää yksin ränsistyneessä omakotitalossa Lievestuoreella Keski-Suomessa postilaatikko täynnä avaamattomia perintäkirjeitä. Oma metsätyöfirma on mennyt alta ja parisuhde päättynyt. Dimitryn mitta tulee täyteen: on haettava apua.

"Olen paska raha-asioiden hoidossa, mulla on ulosotossa kymppitonneja. Saakohan kaiken vielä korjattua?"


Juulia, 19, muutti kaksi vuotta sitten pois kotoa Loimaalta, koska oli kiire itsenäistyä. Sitten tuli sössittyä sekä rahat että ihmissuhteet. Kiusaamista kokenut nainen pyrki saamaan ystäviä alkoholin avulla. Juhliminen jätti muistoksi maksuhäiriömerkinnän ja pienen paikkakunnan huhumyllyn.

"Vanhemmat sanoivat, että muuta takaisin kotiin. Mutta en mä voi olla se ihminen, joka ei pärjää yksin."

Alex, 18, on kamppaillut mielenterveysongelmien kanssa ja luo uudelleen välejä vankilasta vapautuneen isänsä kanssa. Terapiana toimivat suomirap ja autoilu. Mänttä-Vilppulassa asuva Alex aikoo muuttaa kaverinsa kanssa kämppiksiksi, vaikka itsenäistyminen jännittää.

"Silloin saa oman rauhan ja voi päättää itse, mitä ostaa jääkaappiin."


Sami Kieksi on dokumentaristina tunnettu Ylelle ohjaamistaan sarjoista Some Deep Story (2016–2020), Logged in (2020) ja Toimettomat (2020).

Pilluralli – itsenäistymisen vuosi nähdään myös Yle TV2:ssa 3. toukokuuta klo 21 alkaen.