Alamy / AOP
18:10 - 05.04.2021 / viihde / Findance
Suomalaiset varustautuvat kaikkien aikojen mökkikesään: etäohjattavien laitteiden buumi kiihtyy

Mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!

Aktiivinen mökkikausi on käynnistymässä, mutta mökkejä on myös kuluneen talven ajan käytetty ja varusteltu poikkeuksellisen paljon. Elisalla mökkeilyn lisääntyminen näkyy etäohjattavien laitteiden kysynnän nopeana kasvuna. Erityisen suosittuja ovat valvontakamerat sekä etähallittavat pistorasiat.

Mökkejä on korona-aikana ostettu ennätystahtiin, ja niillä vietetään nyt runsaasti aikaa sekä vapaa-ajalla että etätyötä tehden. Mökkeilyn suosio ja niiden varusteluun panostaminen näkyy myös Elisalla. Moni tarvitsee nykyään paitsi kotiin, myös vapaa-ajan asunnolleen nopean nettiyhteyden, joka mahdollistaa erilaisten laitteiden käytön ja tarvittaessa etätyön tekemisen. Toisaalta niiden ansiosta mökillä voi hyödyntää digitaalisia ratkaisuja, jotka helpottavat elämää myös silloin, kun mökillä ei oleskella.

Etäohjattavien laitteiden kysynnän kasvu on ollut viimeisen vuoden aikana hyvin nopeaa: Elisan verkossa on nykyään kymmeniä tuhansia kuluttajien käytössä olevia etäohjattavia laitteita ja niihin tarvittavia liittymiä.

- Kodin älylaitteet ja -ratkaisut yleistyvät jatkuvasti, ja suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia tavoista, joilla omaa arkea on mahdollista helpottaa. Erilaisia etähallittavia laitteita on ollut jo olemassa jonkin aikaa, mutta oikeastaan vasta viimeisen vuoden aikana niiden kysynnässä on nähty selkeä hyppäys ylöspäin. Uskomme kysynnän jatkuvan runsaana myös tänä vuonna, Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Antti Ihanainen toteaa.

Valvontakamerat nousivat mökkiläisten suosikeiksi

Valvonta- ja riistakameroiden suosio mökkikäytössä jatkuu. Jos kutsumaton vieras liikkuu mökin pihalla tai sisällä, kameran sovellus lähettää ilmoituksen puhelimeen. Riistakameran kuvaamat videot voi saada suoraan sähköpostiin.

- Edullisten ja helppokäyttöisten kulunseuranta- ja valvontalaitteiden menekki jatkoi tasaista kasvuaan vuonna 2020: edellisvuoteen verrattuna niiden myynti kasvoi noin 20 prosentilla. Kasvua edesauttoi lisääntynyt kiinnostus kotimaan luontoa kohtaan sekä seurannan tarpeen lisääntyminen etenkin vapaa-ajan asunnoilla. Myös muut mökillä ajanviettoon ja muuhun ulkoiluun soveltuvien tuoteryhmien myynnit kasvoivat selkeästi, Alaska Brandsin myyntijohtaja Joel Immonen kertoo.

Näitä ostetaan nyt: etähallittavat pistorasiat

Etähallittavat sähköpistorasiat ovat olleet viime kuukausina erityisen kysyttyjä. Niiden avulla voi hallita esimerkiksi mökin lämmitysjärjestelmää ja valaistusta ja vaikkapa nostaa sisätilojen lämmön sopivaksi ennen mökkireissua.

Pistorasiaa ohjataan puhelinsovelluksella, johon voi myös säätää haluamiaan asetuksia. Tällainen voi olla esimerkiksi lämpötilaraja, jonka alituttua mökinomistaja saa puhelimeensa ilmoituksen. Lämpötilan äkillinen laskeminen mökissä saattaa viitata esimerkiksi ikkunan rikkoutumiseen tai lämmityslaitteiden hajoamiseen, ja tällaisessa tilanteessa on hyvä saada tieto nopeasti ja päästä tarkistamaan tilannetta paikan päälle. Mökin valaistusta säätämällä taas voi saada mökin näyttämään asutulta.

Myös etähallittavien pistorasioiden valmistaja näkee kasvun:

- Etäohjattavien sähköpistorasioiden markkina kasvoi vuonna 2020 jopa 50 prosenttia verrattuna edellisvuoteen - muutos on siis merkittävä, kertoo SimPal-pistorasioita maahantuovan Microdata Finlandin toimitusjohtaja Matti Joutkoski.


Nopea netti tuo älylaitteet myös mökeille

Nettiyhteyksien paraneminen myös harvempaan asutuilla alueilla on yksi syy siihen, että älylaitteita voi nykyisin hyödyntää vapaa-ajan asunnoilla entistä paremmin. Elisa on erityisesti panostanut mobiiliverkon vahvistamiseen suosituilla mökkipaikkakunnilla. Lisäksi Elisan 5G-verkko on saatavilla yli 70 paikkakunnalla ja verkon alueella asuu yli 2,5 miljoona suomalaista.

- Lähivuosina 5G:n yleistyminen tulee nostamaan älylaitemarkkinat aivan uudelle tasolle. Tällä hetkellä 5G tuo ennen kaikkea nopeutta ja luotettavuutta päivittäiseen netin käyttöön, mutta muun muassa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisut, laitteiden etäohjaus, esineiden internet sekä pelaamisen ja viihtymisen palvelut ovat esimerkkejä osa-alueista, joihin 5G:n yleistymisellä tulee olemaan merkittävä vaikutus, Antti Ihanainen toteaa.


Joel Immosen vinkit: ota nämä huomioon, kun asennat valvonta- tai riistakameran

- Kohdistaessasi kameran varmista, että kuvaamasi alue on kokonaan omassa hallinnassasi.

- Kerro kameravalvonnasta tontilla niin, että ilmoitus ei voi jäädä huomaamatta.

- Valvonnasta on hyvä kertoa suullisesti myös naapureille ja kaikille muille, jotka vierailevat tontilla.

- Sijoita kamera mahdollisuuksien mukaan niin, etteivät mahdolliset rajutkaan sääolosuhteet estä tai häiritse alueen tarkkailua.

- Huomioi myös ilmansuunnat, jottei esimerkiksi aamu- tai ilta-aurinko heikennä kuvan laatua.

Uusi suomipop-biisi tarinoi, mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!

artikkelin avainsanat:
Elisa tech