Rex Features / AOP
10:10 - 31.03.2021 / viihde / Findance
Asuntolainojen kysyntä on jatkunut alkuvuodesta vilkkaana - marginaalitaso pysyi maaliskuussa lähes ennallaan

Asuntokauppa on jatkunut vilkkaana alkuvuodesta, ja vuoden 2021 tammikuussa asuntolainoja nostettiin enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019 tai 2020.

Pääkaupunkiseudulla pankkien marginaalitarjoukset uusiin asuntolainoihin pysyivät maaliskuussa lähes helmikuun tasolla, selviää Etuan kuukausittaisesta marginaalivertailusta. Vertailua varten kymmeneltä pääkaupunkiseudulla toimivalta pankilta pyydetään joka kuukausi lainatarjous 150 000 euron esimerkkilainalle 20 vuoden laina-ajalla. Vertailun Etualle tuottaa Suomen Rahatieto.

Edullisinta marginaalia pääkaupunkiseudulla tarjosi maaliskuussa Hypo, jonka marginaalitarjous oli 0,50 prosenttia ja kokonaiskorko 0,58 prosenttia. Hypo on ollut pääkaupunkiseudun asuntolainapankeista edullisin marraskuusta 2020 lähtien. Hypon jälkeen edullisimmat asuntolainapankit vertailun perusteella ovat Aktia ja S-Pankki, joka veloitti vähiten marginaalin päälle lainasta perittäviä muita kuluja. Vertailun kallein marginaali on 0,95 prosenttia, jota tarjoaa Ålandsbanken.

Keskimarginaali uusissa asuntolainoissa pääkaupunkiseudulla oli maaliskuussa 0,77 prosenttia. Keskimarginaali nousi aavistuksen helmikuuhun verrattuna, sillä yksi pankki korotti maaliskuussa hieman marginaalia.

”Uusien asuntolainojen marginaalit ovat edelleen poikkeuksellisen alhaiset ja pankkien välinen kilpailu laina-asiakkaista näkyy varsinkin kasvukeskusten lainatarjouksissa”, sanoo Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala. ”Asuntolaina hinnoitellaan kuitenkin aina asiakaskohtaisesti, joten esimerkkihintojen vertailu ei suoraan kerro yksittäiselle asiakkaalle edullisinta vaihtoehtoa”, Aarvala jatkaa.


Erot kokonaiskustannuksissa ovat jopa tuhansia euroja

Alhainen korkotaso saa erot marginaaleissa vaikuttamaan pieniltä, mutta vertailun edullisimmalla marginaalilla kertyy 20 vuoden laina-aikana säästöä jopa yli 6 000 euroa verrattuna kalleimpaan marginaalin. Siksi kuluttaja voi hyötyä huomattavasti vertailemalla eri pankkien lainatarjouksia ennen lopullista päätöstä. Mitä suuremmasta lainasummasta on kyse, sitä enemmän vertailulla on mahdollista säästää.