Saara Salmi
08:10 - 24.03.2021 / viihde / Findance
Tampereen Ooppera: Mozartin Taikahuilu maaliskuussa 2022 - pääosissa Tuuli Takala ja Tuomas Katajala
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Tampereen Oopperassa nähdään Mozartin Taikahuilu, jota esitettiin Tampere-talossa ensimmäisen kerran 11 vuotta sitten loppuunmyydyille katsomoille. Roolitus on uusi. Sopraano Tuuli Takala laulaa Taikahuilun Paminan ja tenori Tuomas Katajala Taminon roolin. Taikahuilun Papagenon roolin tulkitsee baritoni Arttu Kataja. Oopperan ohjaa vuoden 2011 Taikahuilun ohjaaja Tuomas Parkkinen.

Takala, Katajala ja Parkkinen ovat viimeksi tehneet yhteistyötä Tampereen Oopperan kiitetyssä ja ylistetyssä Veljeni Vartija -oopperassa (2018). Teos kertoi vuoden 1918 tapahtumista. Pääparina nähtiin tuolloinkin Takala ja Katajala ja ohjaajana Parkkinen.

– Tuuli Takala ja Tuomas Katajala ovat sukupolvensa lahjakkaimpia laulajia, suomalaisia maailmantähtiä. Viimeksi teimme verevää draamaa sisällissodasta, nyt vuorossa on monta astetta iloisempi teos, sanoo Tuomas Parkkinen.

Parkkiselle Taikahuilun erityisyys syntyy loputtomasta lapsenomaisesta kekseliäisyydestä, henkilöhahmojen ja tapahtumien runsaudesta, taianomaisesta fantasiasta ja Mozartin nerokkaasta musiikista. Taikahuilun vuoden 2022 ohjauksessa on mukana myös yllätyksiä.

– Olemme päivittäneet teosta. Myös uudet solistit tuovat ohjaukseen tuoretta rytmiä ja vauhtia. Jo vuonna 2011 näyttämöllä nähtiin kimalletta, show-elementtejä ja hämmästyttäviä taikatemppuja, Parkkinen sanoo.

Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Risto Joost, joka johtaa ensimmäisen oopperateoksensa Tampereella. Tampereen Oopperan kuoron valmennuksesta vastaa Heikki Liimola. Lisäksi tuotantoon etsitään laulavia nuoria esiintyjiä teoksen lapsitehtäviin. Haku käynnistyy ensi syksynä.

– Kaikki rakastavat Taikahuilua. Sen magiikkaa ja huumoria. Se on sopiva teos ensikertalaiselle eikä konkarikaan kyllästy siihen koskaan, Parkkinen kertoo.
Suosikkiteos oopperan nälkään

Vuoden 2011 Taikahuilu on yksi Tampereen oopperan menestyneimmistä tuotannoista.


– Tämä Taikahuilu on jäänyt monelle yleisöstämme mieleen yhtenä Tampereen Oopperan lähihistorian värikkäimpänä ja vahvimpana tuotantona. Meille on tärkeää, että saamme tarjota korona-ajasta kärsineelle ja kulttuurin pariin kaivanneelle yleisölle superteoksen, jossa yhdistyvät sadun taika, huippusolistit ja upea taiteellinen dream team, kertoo Tampereen Oopperan vastaava tuottaja Suvi Leinonen.

Maailman suosituimpien oopperoiden kärkeen lukeutuva Mozartin klassikko on Tuuli Takalalle rakas teos. Sopraano odottaa innolla produktiota Tampereella.

– Taikahuilu on itselleni erittäin tuttu ja tärkeä teos, joka on seurannut minua urallani alusta alkaen. Yön kuningatar oli pitkään bravuuriroolini niin Suomessa kuin maailmallakin. Hiljattain olen siirtynyt tulkitsemaan tätä ihanaa oopperaa uudesta näkökulmasta Paminan roolissa. Olen suunnattoman onnellinen ja innoissani, että pääsen palaamaan Tampereen Oopperaan juuri tämän teoksen parissa, Tuuli Takala kertoo.

Vuoden 2011 tuotannosta tähän päivitettyyn tuotantoon palaa yleisön rakastama duo, ”kaksi pappia”, Esko Roine ja Heikki Kinnunen. Koko muu roolitus julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Teoksen lavastuksen Kati Lukan suunnitelmien pohjalta uusii Tinde Lappalainen. Pukusuunnittelu on Tarja Simonen ja sen uudelleen kokoaa Elina Vättö. Teoksen valosuunnittelusta vastaa Ville Syrjä. Tampere Filharmoniaa johtaa kapellimestari Risto Joost.

Oopperan esityskieli on suomi, teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Oopperan liput tulevat myyntiin keskiviikkona 24.3. klo 9.00 Tampere-talon lipunmyynnissä ja Lippu.fi-palvelussa. Esityksiä on kuusi.


Esitykset

Ke 2.3.2022 klo 18.30, ensi-ilta
Pe 4.3.2022 klo 18.30
La 5.3.2022 klo 15.00
Ke 9.3.2022 klo 18.30
Pe 11.3.2022 klo 18.30
La 12.3.2022 klo 15

Liput

105/90/69 euroa, eläkel. 97/85/64
Alle 13-v. liput 68/58/45 €
Myös opiskelijahintaisia lippuja

Tampereen Ooppera on perustettu vuonna 1946. Esitystoiminta käynnistyi Leevi Madetojan Pohjalaisia-oopperalla 1947. Ooppera toimii vierailijavoimin, orkesterina on Tampere Filharmonia ja kuorona Tampereen Oopperan kuoro. Vuosittainen, noin 10 000 katsojan yleisön keräävä mittava produktio esitetään keväisin Tampere-talossa. Taikahuilu vuonna 2022 on Tampereen Oopperan 128. ensi-ilta. Tampereen Ooppera on Suomen Kansallisoopperan ja Savonlinnan Oopperajuhlien ohella maamme pitkäaikaisimpia oopperatraditioita.