Voi Technology Ab
12:10 - 04.03.2021 / viihde / Findance
Turku sai taas Voi-sähköpotkulaudat - "Jos tieolosuhteet muuttuvat liukkaiksi, laudat voidaan deaktivoida hetkessä"

Sähköpotkulautayhtiö Voi on tuonut takaisin sähköpotkulaudat liikenteeseen maanantaina ja jo kahtena ensimmäisenä päivänä ajoja kertyi Turussa liki 1 000. Voin operatiivisesta toiminnasta Suomessa vastaava Reetta Alastalo ennakoikin ajomäärien kasvua vuonna 2021, sillä yhä useampi turkulainen näyttää valitsevan sähköpotkulaudan auton tai joukkoliikenteen sijaan.

Turkulaiset ottivat ilolla vastaan kaduille palanneet sähköpotkulaudat. Heti ensimmäisenä päivänä käyttäjiä oli satoja, vaikka paluusta ei oltu ehditty edes kertomaan käyttäjille.

- Koronatilanteesta johtuen moni haluaa välttää julkista liikennettä ja tämän vaikutus näkyi selvästi viime vuoden käyttötilastoissamme. Syksy oli meille ennätyksellisen hyvä, ja saimme 30 % aiempaa enemmän naiskäyttäjiä ja myös ikäjakauma on entistä monipuolisempi, Voin operatiivisesta toiminnasta vastaava Reetta Alastalo kertoo.

Turkulaiset kuuluvat Suomen aktiivisimpiin sähköpotkulautojen käyttäjiin. Voin viime vuonna tekemän käyttäjätutkimuksen mukaan yhä useampi korvaakin autolla tehtyjä matkoja sähköpotkulaudoilla. Voi on lisäksi aloittamassa yhteistyötä eri liikennemuotoja yhdistävien toimijoiden kanssa kuluvan vuoden aikana.

- Teimme Suomessa viime vuonna alkuvuoden aikana kyselyn, josta kävi ilmi, että yli 40 % käyttäjistä on korvannut auto- tai taksimatkoja sähköpotkulaudalla. Uskomme tämän luvun nousevan entisestään tänä vuonna, kun yhä useampi kaupunkilainen innostuu kokeilemaan sähköpotkulautoja.

Voi aikoo uusia kalustoaan tänä vuonna Turussa ja kaupunkiin odotetaan uusia malleja, joissa on parannetut turvallisuusominaisuudet, kuten vilkut. Lisäksi uudet mallit tuottavat jatkossa hyödyllistä tietoa kaupungin eri organisaatioille muun muassa melutasosta ja ilmanlaadusta.

- Mikromobiliteetin vallankumouksesta on nähty vain ensiaskeleet ja uusien malliemme avulla voimme auttaa kaupunkeja saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa. Voin toiminnot ovat kaikissa kaupungeissa jo sataprosenttisesti hiilineutraaleja, Alastalo toteaa ja jatkaa:

- Toki meillä on myös haasteita, kuten sähköpotkulautojen pysäköinti, mutta näihinkin asioihin olemme kokeilemassa paraikaa uusia teknisiä innovaatioita, joista voimme pian kertoa lisää.

Voilla seurataan nyt erityisen tarkasti säätä, ja jos tieolosuhteet muuttuvat liukkaiksi laudat voidaan deaktivoida hetkessä.

- Meillä on joka kaupungissa, myös Turussa oma tiimi, joka valvoo jatkuvasti olosuhteita. Laudat voidaan tarvittaessa etäohjauksen avulla poistaa käytöstä vaikka aamun ajaksi ja ottaa sitten taas takaisin käyttöön iltapäivällä uudelleen sään niin salliessa, Alastalo toteaa.

Voi on toiminut Turussa vuodesta 2019 toukokuusta alkaen.