Lidl
06:10 - 23.02.2021 / viihde / Findance
Lidl kirittää kestävää tekstiiliteollisuutta - kaikki puuvillavaatteet vastuullista alkuperää jo 2022

Lidl myy jatkossa yhä enemmän tekstiilejä, joissa käytetty puuvilla on vastuullista alkuperää. Cotton made in Africa -aloite parantaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia puuvillan viljelyssä.

Puuvillantuotannon ongelmat ovat laajalti tiedossa. Lidlissä ratkaisut halutaan ottaa käyttöön nopeasti.

– Tavoitteemme on, että jo ensi vuoden lopussa kaikki omien merkkiemme tekstiileissä käytetty puuvilla on vastuullista. Haluamme, että tuotteissamme käytetty puuvilla on viljelty ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla, Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg sanoo.

Tavoitteen saavuttamisessa isossa roolissa on Cotton made in Africa (CmiA), joka on kansainvälinen aloite. Lidl on ollut aloitteen kumppani helmikuusta 2020 lähtien. Lisäksi Lidl lisää tekstiileissään Global Organic Textile Standardin (GOTS), Organic Cotton Standardin (OCS), Reilun kaupan ja BCI:n (Better Cotton Initiative) kaltaisia sertifiointeja.

Kaupoissa tällä viikolla Cotton made in Africa -merkittyjä vaatteita

Tällä viikolla Suomen Lidleihin tulevat myyntiin ensimmäiset paidat, joissa on Cotton made in Africa -merkintä. Ostamalla Cotton made in Africa -merkityn tekstiilin jokainen voi tukea vastuullista puuvillantuotantoa. Tuotteita on tulossa lisää kevään aikana.

Cotton made in Africa (CmiA) on kansainvälisesti tunnustettu aloite Afrikasta peräisin olevalle kestävälle puuvillalle. Aloitteen tavoitteena on parantaa sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia olosuhteita puuvillantuotannossa Afrikassa. Aloitteen kautta puuvillan pienviljelijöille järjestetään maa- ja liiketaloudellisia koulutuksia, joissa he oppivat kasvattamaan puuvillaa tehokkaammin ja samalla ympäristöystävällisemmin ja hoitamaan tilojaan kannattavammin.

– Ideana on, että koulutuksen kautta pienviljelijät voivat parantaa elinolojaan ja ympäristön tilaa itse omalla päivittäisellä toiminnallaan, Kvissberg kertoo.

Kestävämmin toteutetun maatalouden ansiosta pienviljelijät ovat vähemmän alttiita ilmastonmuutoksen aiheuttamalle epävarmuudelle ja markkinoiden hinnanvaihteluille. Kestävät menetelmät turvaavat myös tulevien sukupolvien toimeentuloa ja elinkeinoa.

Kaupan omien vaatemerkkien kautta iso vaikutus tuotantomaihin

Lidlissä myydyistä tekstiileistä leijonanosa on ketjun omia merkkejä. Lidlin omia vaatemerkkejä ovat Esmara, Livergy, Crivit ja Lupilu. Lidl valmistuttaa tekstiilinsä ja määrittää niiden laadun myös vastuullisuuden osalta.

– Olemme tästä puuvillaa koskevasta tavoitteestamme todella innoissamme, koska se koskettaa valtavaa määrää tekstiilejä. Kun päätämme vaatia vastuullista viljelyä ja tuotantoa, sillä on iso merkitys, olemmehan iso toimija. Suurin osa myymistämme tekstiileistä on omien merkkiemme tuotteita. Kohdistamalla tällaiset linjaukset kaikkiin omiin merkkeihimme, saamme aikaan todellista vaikuttavuutta, Kvissberg selittää.