Soile Kallio / Yle Kuvapalvelu
08:10 - 20.02.2021 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena ja TV1 maaliskuussa: Rankka vuosi on ainutlaatuinen dokumenttisarja Suomen koronakriisin keskiöstä

Mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!

Tuhansia ihmisiä voi kuolla Suomessa koronaviruksen takia. Näin maamme hallitusta varoitettiin keväällä 2020. Huoli, pelko ja ahdistus alkoivat leimata päätöksentekoa ja toimintaa. Ihmiset hamstrasivat vessapaperia ja käsidesiä, ja päättäjät olivat kauhuissaan.

Ylen kulttuuri- ja asiasisältöjen ohjaajat ryhtyivät taltioimaan kriisiä heti maaliskuussa, erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten ja johtavien päättäjien kautta. Aineistosta syntyi kolmiosainen dokumenttisarja Rankka vuosi, joka nähdään Dokumenttiprojektissa maaliskuussa.

“Tämä on ollut yhteinen kriisi ja historiallinen ajanjakso, jota on ollut syytä tallentaa. Tämä asia ymmärrettiin lähes kaikkialla, ja se avasi meille myös sellaisia ovia, joita ei ole julkisuudessa aiemmin nähty", kertoo sarjan tuottaja Ari Lehikoinen.

Dokumenttisarjassa on mukana runsaasti johtavia poliitikkoja aina tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä pääministeri Sanna Mariniin ja muihin keskeisiin ministereihin. Mukana on myös terveydenhoitoalan ammattilaisia HUSin johtajista sairaanhoitajiin. Sarjassa seurataan myös Ylen uutistoimituksen työtä koronakriisin kiivaimpina päivinä. Vastaavaa seurantaa ei ole koskaan aiemmin tehty.

THL:n johtaja Mika Salminen myöntää, että kriisi vei ajoittain yöunet, mutta hän toivoo myös, että tämä herättäisi meidät huomaamaan terveydenhuoltomme ongelmia.

“Jos me ollaan aika lähellä ylikuormittumista sillä, että meillä on muutamia satoja ihmisiä tehohoidossa, niin kyllä se herättää vähän kysymyksiä siitä, onko tämä länsimainen terveydenhuoltojärjestelmä rakennettu ihan oikein?”, pohtii Salminen dokumenttisarjan viimeisessä osassa.

Dokumenttisarjassa on mukana myös Poikkeustila 2020 -valokuvaprojektin satoa. Kyseisessä projektissa on ollut mukana noin 160 valokuvaajaa, jotka ovat dokumentoineet arkeaan ja elämäänsä koronakriisin aikana.

Ainutlaatuinen dokumenttisarja Rankaa vuosi kokonaisuudessaan Yle Areenassa 8.3.2021 ja Yle TV1:ssä torstaisin 11.3., 18.3. ja 25.3.2021 klo 19.00.

Uusi suomipop-biisi tarinoi, mitä tapahtuu, kun isä kohtaa lapsensa Lilli-opettajan humalassa baarissa? Klikkaa Spotifyyn!