Voi Technology Ab
18:10 - 16.02.2021 / viihde / Findance
Voi-sähköpotkulaudat alkavat mitata melua ja ilmanlaatua kaupungeissa - Voiager 4 tulossa

Sähköpotkulautayhtiö Voi on kehittänyt uuden sähköpotkulaudan, Voiager 4:n (V4), joka tulee kaupunkien kaduille kevään aikana.

V4:n kehityksessä on otettu huomioon ajo-ominaisuuksien ohella myös potkulautojen mahdollisuudet kaupunkisuunnittelun tukena. Sen varusteena olevat älysensorit mittaavat melutasoa ja ilmanlaatua, mikä tarjoaa ajantasaista dataa potkulautojen toiminta-alueilta eri toimijoiden käyttöön. V4 avaakin Voin kumppanikaupungeissa uuden rintaman taistelussa huonoa ilmanlaatua vastaan.

– Ilmanlaatusensori mittaa ilmassa olevia erilaisia ja erikokoisia partikkeleita, myös orgaanisia yhdisteitä ja jopa ilman kosteustason. Eniten meitä kiinnostaa ihmisille haitallisten ja pitkäaikaisia terveysongelmia aiheuttavien hiukkaspitoisuuksien mittaaminen, kertoo Shahin Ghazinouri, Voin teknologiasta vastaava johtaja.

– Melusensori puolestaan mittaa äänitasoja sähköpotkulaudan ympäristössä. Tiedämme, että kaupunkiympäristöissä on paljon melusaastetta, millä on yhteys esimerkiksi pitkäaikaiseen stressiin ja siten moniin terveysongelmiin, kuten sydänvaivoihin.

Uusi sähköpotkulautamalli tukee osaltaan Voin visiota viihtyisistä kaupungeista ja yhtiön missiota luoda kaupungeista parempia paikkoja asua.

- V4-mallin takana on vuosien mittainen tutkimus- ja kehitystyö, ja olemme hyödyntäneet laajalti kaupunkien viranomaisilta ja käyttäjiltä saatua palautetta. Uusien älysensoreiden ohella mallissa on myös uusia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, kuten äänihälytys ja suuntavilkut, joiden ansiosta käyttäjä huomataan kaduilla entistä paremmin, Voin Suomen toiminnoista vastaava Reetta Alastalo kertoo ja jatkaa:

- Etsimme paraikaa uusia innovaatioita ja kumppaneita mikromobiliteettia tukeviin ratkaisuihin, nyt erityisesti tukemaan ilmanlaadun mittausta suomalaisissa kaupungeissa. Olemme keränneet innovaatioita ja uusia kokeiluja varten kansainvälisen kolmen miljoonan dollarin suuruisen rahaston, josta voimme ohjata rahoitusta myös suomalaisille yrityksille.

Uuden V4-mallin käyttöikä on yli viisi vuotta, ja sen moottorin suorituskyky on 35 % aiempaa parempi, mikä tekee siitä optimaalisen kulkuvälineen vaativaan kaupunkikäyttöön ja toistuvaan ajoon. Suuntavilkut näkyvät kaikkiin suuntiin, minkä ansiosta käyttäjä voi ilmoittaa aikeistaan muille tienkäyttäjille turvallisesti. Mallissa on vahvistettu lokasuoja, parannettu hydraulinen jousitus sekä suuret, entistä laadukkaammat renkaat, jotka lisäävät iskunvaimennusta ja helpottavat ajamista mukulakivillä ja kuoppaisilla alustoilla.

V4 tukee Voin sitoumusta lisätä liikenteen monipuolisuutta ja tukea kestävää liikkumista kaupungeissa. Kontaktittoman NFC (Near Field Communication) -teknologian ansiosta sähköpotkulaudan voi ottaa käyttöön älypuhelinta, älykelloa tai liikennekorttia vilauttamalla.

V4-mallin muita ominaisuuksia:

Entistä leveämmät, 10-tuumaiset joka sään honeycomb-täyskumirenkaat sekä hydraulinen etujousitus antavat vertaansa vailla olevan pidon, tehokkaan jarrutuksen ja iskunvaimennuksen kaikilla tiepinnoilla.

Antimikrobiset käsikahvat mahdollistavat sähköpotkulaudan hygieenisen käytön ja estävät virusten (kuten COVID-19) leviämistä deaktivoimalla ne kosketuksessa.

Sisäänrakennettu Bluetooth-teknologia kommunikoi Voi-pysäköintitelineiden iBeacon-sensoreiden kanssa ja varmistaa, että potkulauta tulee pysäköityä oikein.