Taitoliitto
04:10 - 17.02.2021 / viihde / Findance
Korjaa, paikkaa, parsi -haaste: Taitoliitto haastaa suomalaiset korjaamaan tavaroita - "Visible mending" on trendi

Taitoliitto on nimennyt parsimisen ja paikkauksen vuoden 2021 käsityötekniikaksi.

Parsimisen ja paikkauksen nosto vuoden käsityötekniikaksi avaa myös keskustelua tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Laadukasta ja rakasta vaatetta on mielekästä korjata ja huoltaa, kun taas huonolaatuinen vaate ei välttämättä pelastu edes korjaamisella. Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa. Vuoden käsityötekniikkana parsiminen ja paikkaus toivottavasti innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

Taitoliitto haastaa jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran vuonna 2021. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään.

Parsimistaidot kiinnostavat nyt myös nuoria, näkyvä paikka on kannanotto kestävän kehityksen puolesta

Kokkolassa Taito Keski-Pohjanmaan Arjen taito -pajoissa on parsimistaitoja opeteltu työpajamaisesti. Käsityöohjaaja Marika Saarela kertoo mikä parsimisessa vetää:

"Villa-asusteiden parsiminen on kiinnostanut erityisesti uutena taitona. Myös uusia ideoita parsintaan ja paikkaukseen haetaan koko ajan. Vaatteiden paikkaus ja korjaus kiinnostaa ympäristönäkökulmastakin, vaatteen pidempi käyttöikä ja vaikka ilmeen uudistaminen kannustaa korjaamaan vanhaa."

"Erityisesti lasten vaatteiden kestävään ja siistiin paikkaukseen ja korjaukseen haetaan oppia, ideoita ja tarvikkeita. Myös vaatteiden tuunaus kiinnostaa, esimerkiksi aikuisen rikkinäinen vaate käytetään materiaalina pienten lasten vaatteisiin ja asusteisiin", Marika Saarela jatkaa.

Näkyvä paikkaaminen, kansainvälisesti terminä "Visible mending" tunnettu korjaaminen on tämän ajan trendi. Kun ennen paikasta koitettiin tehdä huomaamaton, nyt korjaaminen ja näkyvä paikka on kannanotto kestävän kuluttamisen puolesta ja sen annetaan reilusti näkyä. Paikkaamiseen käytetään erottuvia, värikkäitä lankoja ja kankaita ja paikkaamisella voidaan myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on tästä hyvä esimerkki, se vahvistaa kulunutta vaatetta, mutta samalla antaa vaatteelle aivan uuden ilmeen.

Parsimiseen ja paikkaukseen liittyviä työpajoja on taitoyhdistyksissä ohjelmassa koko vuoden ajan ja Taitoliitto on julkaissut myös ohjevideoita erilaisiin parsimistapoihin Youtubessa Onni elää käsityössä -kanavallaan.

Taitoliiton nettisivulla www.taito.fi kerätään paikkaus ja korjaustarinoita. Näin taltioidaan korjaamisen, paikkaamisen ja parsimisen tekemistä.


Vinkkejä laadukkaisiin vaatevalintoihin

Korjaaminen ja vaatteen käyttöiän pidentäminen huoltamalla, on yksi merkittävä keino vähentää tekstiilien tuottamaa ympäristökuormaa. Jos vaatteen käyttöikää pidennetään kaksinkertaiseksi, syntyy puolet vähemmän jätettä ja tarvitaan puolet vähemmän raaka-aineita. Vaatteiden aktiivisen käyttöiäin pidentäminen vain 9 kuukaudella nykyisestä, pienentäisi niiden hiilijalanjälkeä kolmanneksella (WRAP 2021, Valuing our clothes).

Tietokirjailija Rinna Saramäki kokosi Taitoliitolle vinkkejä laadukkaan vaatteen valintaan. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota vaateostoksilla, jotta vaate kestäisi pidempään, eikä olisi nuhjuinen jo muutaman käyttökerran jälkeen?

Esiin nousi monta tärkeää yksityiskohtaa: kangas, vaatteen ompelutyön jälki, viimeistely ja yksityiskohdat. Tärkeää on pitää maltti mukana vaateostoksilla, että huomioi läpi eri asioita. Myös verkkokaupassa näitä samoja asioita tulisi voida tutkia esimerkiksi riittävän suurista ja yksityiskohtaisista kuvista.

Tiiivistetysti voi todeta, että mieluinen ja laadukas vaate on aina kestävin valinta: Panosta vaatteissa laatuun ja siihen että rakastat vaatteitasi. Silloin käytät niitä pitkään, ne kestävät pitkään ja jaksat myös huolehtia niistä hyvin. Ja rikkirakastettu vaatekin on silloin mielekästä korjata!