DNA
22:10 - 11.02.2021 / viihde / Findance
Turku: DNA:lla jo yli sata 5G-tukiasemaa - "Maskusta voi nyt ajella aina Armonlaaksoon asti poistumatta 5G-alueelta"

DNA:n 5G-verkko on toiminut Turussa jo yli vuoden verran, minkä aikana uutta teknologiaa on otettu käyttöön vauhdilla: joulukuussa avattiin jo Turun sadas DNA:n 5G-tukiasema. Turun 5G-valloitus lähti liikkeelle vuotta aiemmin joulukuussa 2019 kaupungin keskustan liepeiltä, kun ensimmäinen, Nummen ja Itäharjun kaupunginosia palveleva tukiasema otettiin käyttöön. Sen jälkeen peitto Turussa ja sen ympäristössä on tihentynyt niin, että Maskusta voi nyt ajella Armonlaaksoon tai Naantalista Kaarinaan poistumatta 5G-alueelta.

Ensimmäisen, Kupittaan itäisiä naapureita palvelevan tukiaseman jälkeen DNA:n 5G-verkko avautui loppuvuoden 2019 aikana laajemmalle keskustaan ja Pohjolaan. Vuoden 2020 avausneljänneksen aikana ensimmäiset tukiasemansa saivat keskustasta pohjoiseen sijaitsevat kaupunginosat: Moisio, Runosmäki, Nättinummi, Liljalaakso, Teräsrautela ja Hepokulta. Koillisessa ensimmäinen 5G-peiton saanut alue oli Jäkärlä, lounaassa Moikoinen ja Kukola.

Kesäkuussa 2020 Turun alueen 5G-peiton vahvistamista jatkettiin vauhdilla, ja lukuisia uusia parannuksia tehtiin viikoittain. Vuoden toisella puolikkaalla uusia 5G-tukiasemia otettiin käyttöön huomattavasti enemmän kuin alkuvuonna, ja nyt leijonanosa Turun kartasta hehkuu pinkkinä 5G-peiton merkiksi. Turun 5G-verkon parantaminen jatkuu läpi vuoden 2021.

”DNA:n 5G on saatavilla ainakin paikoittain jo Turun kaikilla 27 postinumeroalueella. Myös ympäryskuntien yhteyksiä on parannettu, joten Maskusta voikin nyt ajella aina Armonlaaksoon asti poistumatta 5G-alueelta. Sama pätee Naantali–Kaarina-reitille”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa täällä (*sponsoroitu linkki*). Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.


Turku kilvoittelee Tampereen kanssa kolmannesta sijasta

DNA:n 5G-verkko on toiminnassa jo 84 paikkakunnalla Suomessa. Tukiasemien lukumäärässä mitattuna Turku on yli sadalla tukiasemallaan tällä hetkellä kaupunkivertailun jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Tampereen kanssa; vain Helsingissä ja Vantaalla niitä on enemmän. Laarin mukaan Turun alati vahvistuva 5G-peitto mahdollistaa nopeammat yhteysnopeudet moniin erilaisiin tarkoituksiin.

”Kaupungissa rakennukset, ihmiset ja tukiasemat ovat luonnollisesti tiheämmässä kuin esikaupunkialueella. Keskimääräinen etäisyys tukiasemaan on siis keskustojen ulkopuolella suurempi, jolloin tarvitaan usein ulkomokkula, jotta kantava yhteys saadaan tuotua rakennukseen sisälle asti. Tilanne tulee toki muuttumaan, kun useampia 5G-taajuuksia otetaan käyttöön, vaikka nopeimmat 5G-yhteydet saavutetaankin juuri korkeimmilla taajuuksilla”, Laari kertoo.

Rakentamisen tässä vaiheessa DNA tarjoaakin 5G-palveluita etenkin taajama-alueilla. Lisäksi, erityisesti pientaloalueilla, pyritään mahdollistamaan nopea, vakaa ja edullinen vaihtoehto 4G-mokkulalle tai kiinteälle verkkoyhteydelle. Tällainen palvelu on DNA Koti 5G, joka tuo omakotitaloon, paritaloon tai rivitaloon nopean ja toimintavarman netin.

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä ja sen palveluita on tarjolla 84 paikkakunnalla. Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa alkaa rakentaa DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy, jonka kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy vielä alkuvuoden aikana.

Katso 5G-peittokartta täällä (*sponsoroitu linkki*).

artikkelin avainsanat:
5G dna kännykät tech Turku