DNA
11:10 - 03.02.2021 / viihde / Findance
Jo kolmasosa suomalaisista asuu DNA:n 5G-verkon alueella - rakentamista ohjaa verkkodata

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä, eli joka kolmas suomalainen asuu jo 5G-verkon palvelualueella. Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea, ja palveluita on jo nyt tarjolla 84 paikkakunnalla.

Tällä hetkellä DNA:n 5G-palveluita on saatavilla seuraavilla 84 paikkakunnalla: Alajärvi, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokkola, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Loimaa, Masku, Muhos, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Ylivieska ja Ylöjärvi.

Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto on jo hyvin laajasti keskusta- ja taajama-alueet kattava, mutta joillain paikkakunnilla verkko on edelleen hyvin paikallinen. Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G (*sponsoroitu linkki*). Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.

Taajama-alueilla DNA tarjoaa 5G-palveluita erityisesti matkapuhelinten käyttäjille, mutta pientaloalueilla verkon avulla pyritään tarjoamaan nopea, vakaa ja edullinen vaihtoehto 4G-mokkulalle tai kiinteälle kuituyhteydelle. DNA Koti 5G tuo omakotitaloon, paritaloon tai rivitaloon nopean ja toimintavarman netin. Luotettava verkko tarjoaa laadukkaan yhteyden koko perheen käyttötarkoituksiin, sillä kodille varataan oma kaista ja tarjotaan takuunopea yhteys. DNA Koti 5G -palvelusta ja sen saatavuudesta voi lukea lisää osoitteessa www.dna.fi/koti5G (*sponsoroitu linkki*).

5G sinne, missä tarve on suurin – rakentaminen etenee ripeästi

Vuoden 2021 alussa 5G-verkon rakentamisen painopisteet ovat erityisesti Helsingin kantakaupungin alueella, Espoossa, Vantaalla ja Lahdessa. Näiden lisäksi rakentamista on viimeistelty Turussa ja Tampereella.

Vuoden edetessä olemassa olevaa 5G-peittoa laajennetaan etenkin Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kauniaisissa, Lahdessa, Porissa, Raumalla, Seinäjoella, Sipoossa, Vaasassa ja Vantaalla. 5G-tukiasemia rakennetaan jatkuvasti myös uusille paikkakunnille, sillä DNA seuraa 4G-verkkonsa kapasiteettia, ja rakentaa 5G-verkkoa saadun datan perusteella. Tämä tarkoittaa, että tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan niillä alueilla, missä tarve lisäkapasiteetille on kiireisin.

”Asiakaskokemus on meille erittäin tärkeää. Kun tunnistamme tietyn tukiaseman säännöllisesti ruuhkautuvan mobiilidatan suuresta käyttömäärästä johtuen, pyrimme päivittämään kyseisen tukiaseman mahdollisimman nopeasti 5G-kykyiseksi. Tämä parantaa samalla myös alueen 4G-verkon suorituskykyä merkittävästi”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

artikkelin avainsanat:
5G dna kännykät tech