Icon Sportswire / AOP
07:10 - 28.01.2021 / viihde / Findance
Esa Tikkanen: "Patrik Laine tarvitsee huippusentterin" - "Mikko Lehtonen oli Euroopan parhaita puolustajia"

NHL:ssä toteutui lauantaina odotettu suursiirto, jossa Winnipeg Jets kauppasi Patrik Laineen ja Jack Roslovicin Columbus Blue Jacketsiin. Vaihdossa Jets sai keskushyökkääjä Pierre-Luc Dubois'in ja kolmannen kierroksen varausvuoron.

"Pitkään on tiedetty, että Jarmo Kekäläinen haluaa Laineen. Jetsillä taas ei ollut millään varaa pitää 'Patea', kauden jälkeen hän olisi lähtenyt kuitenkin. Odotettu kauppa tämä siis oli", Esa Tikkanen tiivistää.

"Nyt huomio keskittyy siihen, millaisen roolin Laine saa Columbuksessa. Löytääkö valmentaja John Tortorella Laineelle hyvän sentterin? Winnipegissä Lainetta peluutettiin väärällä laidalla ja muutenkin oudosti. Hän on puhdas sniper. Jos Laine saa paikan ykkösylivoimassa ja rinnalleen laatusentterin jakelemaan paikkoja, maaleja tulee varmasti", Tikkanen painottaa.

Välitöntä menestystä Laine ei Tikkasen mukaan voi Ohiossa odottaa, mutta hän uskoo Blue Jacketsin mahdollisuuksiin rakentaa menestysjoukkue.

"Sieltä on lähtenyt kovia pelaajia, esimerkiksi maalivahti Sergei Bobrovski ja hyökkääjä Artemi Panarin. Kekäläinen on kuitenkin monesti sanonut, että hiljaa hyvää tulee ja hän rakentaa maltilla. Laineen hankinta on yksi iso askel tulevaa menestystä kohti.”

Oman mielenkiintonsa kuvioon tuo Columbuksen päävalmentaja Tortorella, joka tunnetaan tiiviin puolustamisen ja kovan kurin nimeen vannovana autoritäärisenä luotsina.

"Toki Laineen pitää muutenkin parantaa puolustuspeliään, mutta toivottavasti Tortorella ymmärtää antaa Patelle sopivasti siimaa ja peluuttaa häntä sopivassa roolissa.”

Vaikka Jets oli treidiä tehdessä hankalassa asemassa, koska Laineen kauppaaminen oli käytännössä pakkorako, Tikkanen ei uskalla vielä julistaa kaupan voittajaa.

"Löytääkö Columbus Laineelle hyvän sentterin ja missä roolissa Dubois pelaa Winnipegissä? Nämä asiat määrittelevät, kumpi hyötyy enemmän. Pidän outona, että Jets ylipäätään halusi uuden sentterin, koska heillä on jo kaksi kovaa keskushyökkääjää, Mark Scheifele ja Paul Stastny.”

Oli lopullinen tuomio millainen tahansa, Dubois saa Tikkaselta täystyrmäyksen. Vuoden 2016 NHL-varaustilaisuuden kolmosvaraus oli tyytymätön oloonsa Columbuksessa ja käytännössä kerjäsi treidiä. Jäähyväisotteluksi jääneessä kamppailussaan Tampa Bay Lightningia vastaan Dubois surffaili pelin ulkopuolella viiden vaihdon verran. Tortorella totesi nähneensä tarpeeksi istutti suurlupauksen vilttiin yli kahdeksi eräksi.

"En ymmärrä tuollaisia Dubois'n kaltaisia pikkupoikia nykypäivänä. Halutaan ensin rahaa että viitsitään pelata. Ennen tuollainen käytös ei tullut kuuloonkaan. Ensin piti pelata ja sitten sai rahaa.”

"Lehtonen oli Euroopan parhaita puolustajia”

NHL:n alkuviikkojen toinen mielenkiintoinen suomalaisnimi on Toronto Maple Leafsin puolustaja Mikko Lehtonen. Lehtonen on päässyt pelaamaan vain kolmessa Maple Leafsin ottelussa, joissa hänen keskimääräinen peliaikansa on jäänyt alle kymmenen minuutin. Tikkanen on tyrmistynyt turkulaispuolustajan saamasta vastuusta.

"Ihmettelen todella, miten Maple Leafs peluuttaa Lehtosta. Joukkueessa on lähinnä puujalkapakkeja, eikä tuollainen iso, hyvin liikkuva ja hyökkäävä puolustaja pääse pelaamaan. Mikä järki siinä on?”

"Lehtonen oli Euroopan parhaita puolustajia ja Torontossa hän oli joukkueen parhaimmistoa jo harjoitusleirillä. Ehkä häntä yritetään totuttaa pieneen kaukaloon, mutta mitä totuttamista tuon ikäisessä pelaajassa on? Mikä järki on hankkia 27-vuotias pelaaja, jota ei päästä pelaamaan", Tikkanen tuhisee.

"Kun katsoin Toronton peliä, Lehtonen pystyi kentällä ollessaan aina luomaan jotain. Silti peliaikaa ei tule kunnolla. Torontolla ei ole muita yhtä hyvin hyökkääviä pakkeja. En ymmärrä yhtään", Tikkanen tuhisee.

Monien muiden suomalaisten otteista "Tiki" on hyvillään.

"Maalivahdit Kaapo Kähkönen ja Kevin Lankinen ovat päässeet pelaamaan ja olleet hyviä. Ja kun puhuttiin, että Mikko Koskisen on noustava Edmonton Oilersissa huippuveskariksi, niin nyt Koskinen on saanut vastuuta ja pelannut hienosti", Tikkanen ihailee.

"Erityisen hienoa on nähdä, että Jesse Puljujärvi on aloittanut Oilersissa positiivisesti. Hän on pelissä mukana ja tunkee nenäänsä joka rakoon. Noin sen pitää mennäkin, jos aikoo pysyä NHL:ssä", Tikkanen kehuu.