Yle Kuvapalvelu / Jani Kärppä
16:10 - 27.01.2021 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena helmikuussa: Unelma Lapista on dokumenttisarja ihmisistä, jotka muuttavat eri puolille Lappia unelmansa perässä

Unelma Lapista on dokumenttisarja ihmisistä, jotka muuttavat eri puolille Lappia unelmansa perässä. Mutta vastaavatko odotukset todellisuutta?

Kymmenosainen sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa maanantaina 22.2. ja nähdään Yle TV2:ssa maanantaisin klo 21.00.

Lappi-unelmansa vihdoin toteuttava helsinkiläinen Minna raahaa urbaanin vaimonsa Pernillan mukanaan Ivaloon ja mahduttaa saunamökkiin myös Naomi-vauvan, kissan ja appiukon.

Helsingin hektisyyteen ahdistunut Petro koirineen lähtee etsimään Saariselältä pysyvää kotia, työtä ja laatua elämään. Juankoskelta kotoisin oleva mies ei tunne Saariselältä ennestään ketään.

Annamari palaa Australiasta Rovaniemelle ollakseen lähellä muistisairasta äitiään. Hänen puolisonsa Grit jättää taakseen uransa rahoitusalalla ja ystävänsä Sydneyssä.

Kymmenosainen sarja kuvaa realistisesti mutta lempeästi päähenkilöiden ja heidän perheidensä kamppailua löytää oma paikkansa uudessa ympäristössä. Lopussa kaikkien pitää tehdä päätös: jäädä vai lähteä.

Sarjan ohjaajat seurasivat vuoden ajan syksystä 2019 syksyyn 2020 päähenkilöitä ja muuttivat itsekin Lappiin asumaan: Pertti Neuvonen puolisoineen Ivaloon ja Laura Satimus perheineen Rovaniemelle.

Sarjan tunnusmusiikin sekä muuta musiikkia sarjaan on säveltänyt rovaniemeläisen Autiomaa-yhtyeen kitaristi-laulaja Otto Mikkola:

“Kuullessani sarjan aiheen ja kuvauspaikat pystyin jo melkein kuvittelemaan minkälaista tunnelmaa kaivattaisiin. Olen itse kulkenut Lapin ja Etelä-Suomen väliä nyt jo useamman vuoden, eli sarjassakin käsiteltävä pohjoinen, paluumuutto ja kodin merkitys ovat tuttuja teemoja henkilökohtaisessa elämässäni. "

Katso Unelma lapista -traileri alta:

Mukana ovat:

Minna ja Pernilla, Helsinki

32-vuotias Minna vihaa kerrostaloasumista ja hänen pitkäaikainen haaveensa on muuttaa Lappiin.

“Se on jokin semmoinen sielunmaisema, mielenrauha, mikä siellä tulee. Näin helsinkiläisenä ehkä hassu, mutta semmonen, että tänne mä kuulun.”

Perhe muuttaa suihkuttomaan saunamökkiin alle 1-vuotiaan Naomin kanssa.

Helsinkiä rakastavalla Pernilla-vaimolla on epäilyksensä: “Pahinta tietysti olisi, jos toinen meistä haluaa jäädä ja toinen palata.”

Annamari ja Grit, Sydney

34-vuotias Annamari on asunut viimeiset 2,5 vuotta Sydneyssä siellä tapaamansa avopuolisonsa Gritin kanssa. Pariskunta tekee päätöksen jättää työnsä ja muuttaa Rovaniemelle määräämättömäksi ajaksi. Annamarin äidin Parkinson-dementia on edennyt ja Annamari haluaa olla läsnä äitinsä arjessa. Äidin sairaus etenee kuitenkin nopeammin kuin Annamari ennakkoon ajatteli:

"Vaikeinta on hyväksyä, ettei ole samanlaista äitiä enää kuin ennen."

Annamarin puoliso Grit, 38, kohtaa Lapissa täysin erilaisen elämäntyylin ja kulttuurierot. Hän näkee Lappiin muuton mahdollisuutena oppia kädentaitoja ja aloittaa ummikkona suomenkielisen puutyökurssin.

“Olen täysin mukavuusalueeni ulkopuolella. Itsensä haastamisella kuitenkin oppii eniten itsestään.”

Petro, Helsinki

Työssään loppuunpalamisen kokenut 32-vuotias Petro unelmoi pysyvästä työstä sekä lumilautailusta ja moottorikelkkailusta tunturissa. Juankoskelta kotoisin oleva mies ei tunne Saariselältä ennestään ketään. Seuraksi pohjoiseen lähtee hänen Rolle-koiransa.

Petron haasteena on luoda pysyvä elämä Lapissa, jossa työtä ei välttämättä ole tarjolla sesonkiajan ulkopuolella.

“Puitteet hyvään elämään, sellaiseen elämään joka on minun unelmani, ovat täydelliset siellä”, Petro uskoo.

artikkelin avainsanat:
Unelma Lapista Yle Areena Yle TV2