Mona Salminen / Yle Kuvapalvelu
08:41 - 22.01.2021 / musiikki / Findance
UMK 2021: Ilta - Kelle mä soitan - "Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailun seitsemäs finalistikappale, Iltan Kelle mä soitan, on julkaistu suoratoistopalveluissa. Yle Areenassa on katsottavissa myös kappaleen lyriikkavideo sekä biisinkirjoituksen taustaa avaava Biisin tarina -video. Kaikki UMK21-biisit on nyt julkaistu ja kuunneltavissa.

Monen suomalaisen ensikosketus Iltan musiikkin tuli Cheekin Sillat-superhitin myötä. Vahvaääninen Ilta on elänyt ja hengittänyt musiikkia koko elämänsä ja hän kertookin laulamisen olevan hänelle yhtä luonnollista kuin syöminen ja nukkuminen. Viime syksynä Ilta julkaisi debyyttialbuminsa Näitä hetkiä varten, ja hänet on nähty mm. Tähdet, tähdet ja All Together Now Suomi -ohjelmissa.

Jo pienenä Ilta sai kylmiä väreitä suurista, herkistä kappaleista, ja samanlaisia reaktioita hän haluaa saada aikaan myös muissa omalla musiikillaan. Maanläheinen Ilta pohti pitkään UMK:hon osallistumista. Laulaminen on hänelle kuitenkin tärkeintä, ja UMK:n sekä sen myötä mahdollisesti Euroviisujen tuoma tilaisuus esiintyä jopa 180 miljoonalle ihmiselle teki päätöksestä lopulta helpon.

Kelle mä soitan tuo toivoa yksinäisiin hetkiin

Iltan koskettava biisi Kelle mä soitan kertoo yksinäisyydestä. Kappaleessa kuvaillaan hyvin konkreettisesti sitä, kun yksinäisyys iskee ja miltä se tuntuu.

"Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi. Se on yksi vaikeimmista tunteista, koska meidät on luotu yhteyteen toistemme kanssa. Toivon, että kappale voi tuoda turvaa tai tukea sinne missä kukin tätä kuuntelee, yhdessä tai yksin. Vaikka biisissä ei sanota suoraan, että sä selviät, niin silti se voi tuoda silti kuulijalle tunteen, ettei hän ole yksin tän asian kanssa", Ilta kertoo.

Ilta on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kappaleen yhdessä Väinö Walleniuksen kanssa, joka on kirjoittanut kappaleita esimerkiksi Pyhimykselle ja Mariskalle. Sanoituksia oli mukana tekemässä myös itsekin UMK:ssa vuonna 2015 kilpaillut laulaja-lauluntekijä ja tuottaja Jouni Aslak.

Wallenius kertoo, että tekijöille oli alusta asti selvää, että Kelle mä soitan vaatii taustalleen orkesterin.

"Suunnitelma oli saada Budapestista etänä orkesteri soittamaan tämä. Nythän siellä on jousisinfonia taustalla, mikä on tosi mahtavaa."

UMK-ammattilaisraati pitää Iltan kappaletta yhtenä kilpailun koskettavimmista koskaan.

"Ilta on yksi upeaäänisimmistä nuorista suomalaisista laulajista, ja hän on hurmannut yleisön niin soundillaan kuin persoonallaan. Kappaleen teema, yksinäisyys, on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen. Kelle mä soitan on yksi UMK-historian koskettavimmista balladeista. Iltan ura on ollut lupaavassa nousussa, johon nyt Suomen isoimman musiikkishow’n finaalin lisäksi ovat kuuluneet muun muassa Cheekin jättikonsertti ja oma debyyttialbumi. Kaunis ääni, piano, jousiorkesteri ja koskettava tarina ovat aina vahva yhdistelmä ja tässä biisissä ne ovat kaikki todella kohdillaan", raati kertoo.

Kappaleen tekijät

Sävellys: Ilta Fuchs, Väinö Wallenius
Sanoitus: Ilta Fuchs, Väinö Wallenius, Jouni Aslak, Tuomas Kauhanen
Tuotanto: Väinö Wallenius, Ilta Fuchs, Lasse Piirainen, Anssi Växby

Kuuntele Kelle mä soitan Spotifyssa alla:

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!