Pixabay
06:10 - 24.01.2021 / viihde / Findance
6. helmikuuta on Teen päivä - useita teeaiheisia tapahtumia tulossa

Teen kulutuksen trendinä näkyy hyvinvointi sekä panostaminen laatuun ja ekologisuuteen. Teekauppojen asiakaskunta on yhtä monipuolista kuin teen monimuotoisuus. Tee yleistyy myös ruokajuomana. Teen Ystävät ry:n aloitteesta valtakunnallista Teen päivää vietetään kuudennen kerran 6.2.2021 teemalla Teen juhlaa.

Kohta vuoden ajan olemme viettäneet paljon aikaa kotona. Etätyöpäivänä teen valmistaminen tarjoaa miellyttävän meditatiivisen tauon: valitset teen, valmistat sen huolella ja nautiskelet aromeista kiireettä ja rentoutuen.

”Juhlahetkemmekin ovat nyt pienimuotoisia ja intiimejä, ja laadukas tee sopii niihin. Teen parissa kotoileminen on suorastaan juhlaa”, kertoo Teen Ystävien puheenjohtaja Petra Tandefelt.

Teekulttuuri on kehittynyt viime vuosina. Eri puolille Suomea on tullut lisää teekauppoja, joista monella on hyvin toimiva nettikauppa. Teevalikoimat ovat laajentuneet, ja teetä nautitaan myös juhlajuomana viinin sijaan.

Tee eli Camellia sinensis, Kiinan kamelia, tunnettiin Kiinassa jo tuhansia vuosia sitten lähinnä lääkinnällisistä ja virkistävistä ominaisuuksistaan. Eurooppaan tee rantautui 1600-luvun alussa, ja siitä tuli suosittu nautinto. Suomessakin kulutus on jälleen nousussa.

Teetrendejä ja kulttuuria

”Korona-aikana teen juojat ovat nauttineet teetä aiempaa enemmän. Vihreä tee on aina suosittua, ja valkoinen tee on yleistynyt viime vuosina. Nouseva trendi tällä hetkellä on puerh-tee”, kertoo teekauppias Co Tran teekauppa Chaysta.

”Eräs syy puerhin suosioon on, että kuluttajat ovat nykyään kiinnostuneita fermentoituneesta ravinnosta. Puerh on hyvää vatsalle, ruoansulatukselle ja vastustuskyvylle. Teen nauttijoille puerh on vuosikertateetä, kuten viinin ystäville vuosikertaviinit. Puerh kypsyy ja paranee ajan myötä”, selvittää Co Tran.

Myös kotimainen teekulttuuri on saanut uudenlaista näkyvyyttä, kun Sirkka-Liisa Rannalta ilmestyi viime vuonna Suomalainen teekirja. Ranta sai Suomen tietokirjailijat ry:ltä Vuoden tietokirjapalkinnon 2020.

Teen päivä tuo tunnetuksi teekulttuuria ja saattaa teenjuojat yhteen, korona-aikana myös netin kautta.

6.2.2021 toteutetaan useita teeaiheisia tapahtumia mahdollisuuksien mukaan paikan päällä tai vaihtoehtoisesti netin kautta. Haapajärven Teekaupunki paljastaa nettisivullaan hiihtäjälegenda Mika Myllylän teeastiaston ja esittelee videolla Haapajärvi-teen valmistusta.

Teen päivänä Juvalla TeeHouse Wehmaisissa on tarjolla teeillallinen sekä teenmaistelu juuston ja suklaan kera. 4.2. Wehmaisissa toteutetaan zoomin välityksellä etäteenmaistelu teesommelier Anna Grotenfelt-Paunosen johdolla.

Mikkelissä Pauliina Rundgren HandiCrafts hauduttaa maistiaisia uudesta nimikkoteesekoituksestaan, ja Helsingissä Demmers Teehaus tarjoaa teemaistelumatkan viiden valikoidun teen paketilla. Vanhojen teevälineiden estetiikkaan voi tutustua Demmersin liikettä vastapäätä olevan Old Times -antiikkiliikkeen näyteikkunasta Helsingin Annankadulla.

Tee on esillä eri tavoin helmikuun ensimmäisellä viikolla. Virtuaalinen teekävely julkaistaan Teen Ystävät ry:n Facebook-sivulla 1.2. alkaen päivittäin teeviikon aikana. Teen ystävät järjestää 1.— 7.2.2021 teeaiheisen kuvakilpailun Instagram-tilillään tunnisteella #teenpäivänkisa2021

artikkelin avainsanat:
Suomalainen teekirja tee Teen Ystävät ry