Mona Salminen / Yle Kuvapalvelu
11:10 - 20.01.2021 / musiikki / Findance
UMK 2021: Aksel - Hurt julki - "Biisissä yhdistyy Aviciin pop-koukkujen toiveikkuus Lewis Capaldin balladien koskettavuuteen"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailun viides finalistikappale, Akselin Hurt, on julkaistu suoratoistopalveluissa. Yle Areenassa on katsottavissa myös kappaleen lyriikkavideo sekä biisinkirjoituksen taustaa avaava Biisin tarina -video.

Uuden Musiikin Kilpailun jo kertaalleen voittanut Aksel Kankaanranta osallistuu odotetusti uudelleen kisaan Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta. Vaikka UMK-voitto ei vienytkään Rotterdamiin, on vuosi tuonut tullessaan muita uusia kokemuksia: mm. yhteistyö kovien kotimaisten tekijöiden kanssa on alkanut ja sen myötä laulukieli myös muuttunut suomeksi. UMK:ssa Aksel jatkaa kuitenkin englanninkielisellä linjalla. Myös lemmikkikatras on kokenut muutoksia: oman osuutensa valokeilasta napanneen Topi-koiran lisäksi Akselin kotona asustaa nykyään myös kolme leppoisaa ruusukuoriaista.

Akselin mukaan koitokseen on helpompi asennoitua, kun UMK:n tuotantopuoli on jo tuttu ja tietää, mitä on odotettavissa. Mantrana on kuitenkin vanha tuttu lähestymistapa “katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu”.

Kappale, johon artisti voi samaistua täysin

Hurt on herkkä ja voimakas biisi, joka muistuttaa, ettei saa antaa kenenkään ulkokuoren hämätä.

"Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin. Ehkä biisi on tarina siitäkin, ettei sun tarvitse esittää ketään muuta kuin mitä sä itse oot", Aksel pohtii.

Biisin tekijätiimissä ovat mukana muun muassa Kylie Minoguelle, Dua Lipalle ja Rita Oralle kappaleita kirjoittanut Gerard O'Connell, suositusta Ida Paul ja Kalle Lindroth -duosta ja esimerkiksi Antti Tuiskun hittien takaa tuttu Kalle Lindroth sekä myös Akselin viime vuoden voitokasta edustusbiisiä työstänyt Joonas Angeria.

Vaikka Angeria oli työskennellyt Akselin kanssa jo aiemmin, artistin ääni onnistui tälläkin kertaa tekemään vaikutuksen.

"Aksel on tulkitsija. Hän tuo biisiin aina jonkun uuden sävyn, hänen tapansa tulkita ja käyttää ääntä on niin spesiaali", Angeria sanoo.

UMK-ammattilaisraati iloitsee, että viime vuoden voittaja kokeilee onneaan myös tämän vuoden kilpailussa.

"On upea nähdä Aksel uudestaan mukana, sillä Akselin ääni kuulostaa vähintään yhtä vaikuttavalta kuin Looking Back -kappaleella. Hurt on hienosti ajassa kiinni ja siinä yhdistyy Aviciin pop-koukkujen toiveikkuus Lewis Capaldin balladien koskettavuuteen. Akselin mukanaolo ilahduttaa varmasti myös kaikkia niitä, jotka hänet viimeksi äänestivät voittoon", raati uskoo.

Kuuntele Hurt Spotifyssa alla:

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!