Rex Features / AOP
08:40 - 18.01.2021 / viihde / Findance
Yle Radio 1:n tiedefestari alkaa tänään: teemana Tiede ja etiikka

Juuri nyt ihmiskunta elää hetkeä, jossa tieteen keinoin ratkaistaan maailmanlaajuista pandemiaa. Koronarokotteissa ja muussakin tieteessä ratkaisut kytkeytyvät tavalla tai toisella myös etiikkaan: Mikä on oikein? Ketä halutaan palvella? Millaiset pulmat ovat tutkimusponnistelujen arvoisia?

Tammikuussa Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa puhutaan tuntikaupalla tieteestä. Maanantaina 18.1. alkavan kaikkien aikojen ensimmäisen Yle Radio 1:n tiedefestarin teema on Tiede ja etiikka.

Viikon mittaisen tiedefestarin aikana on joka päivä luvassa terävää tiedejournalismia, josta vastaavat muun muassa suositun Tiedeykkösen tekijät. Tiedeykkösen aiheita ovat mm. maapallon terveys ja algoritmit. Koronavirus on osoittanut, että ympäristön, ihmisten ja eläinten terveys kietoutuvat yhteen: kaikkien pitää olla kunnossa tai kokonaisuus kärsii. Algoritmit taas määrittävät yhä enemmän elämäämme. Miten valjastamme ne palvelemaan hyvinvointia?

Festariohjelmistoon kuuluu myös jaksoja useista Yle Radio 1:n tutuista ohjelmista. Aiheeseen tarttuvat muun muassa Kalle Haatanen, Roman Schatzin Maamme-kirja, Havaintoja ihmisestä ja Aristoteleen kantapää. Kaikki ohjelmat lähestyvät teemaa omista näkökulmistaan.

Kalle Haatasen vieraana on pahan ongelmasta väitellyt Lauri Snellman. Moniääninen Eurooppa puolestaan pohtii, minne Eurooppa loppusijoittaa hiilidioksidinsa. Uskontoja ja elämänkatsomuksia käsittelevä Horisontti tarttuu tiedeuskon uskomuksiin. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa taas keskustellaan feministisen tutkimuksen etiikasta sekä siitä, millainen on tutkitun tiedon suhde tasa-arvopolitiikkaan.

MAANANTAI 18.1.

klo 10.00
Roman Schatzin Maamme-kirja: Tieteen popularisointi totuuden jälkeisenä aikana

klo 12.10
Tiedeykkönen: Algoritmit ja valta (toim. Teija Peltoniemi)

klo 15.02
Kulttuuriykkönen: Mitä ajattelee valeuutisista ja tieteenvastaisuudesta Ilkka Niiniluoto, pitkän linjan tieteentekijä, Helsingin yliopiston rehtorinakin toiminut filosofian professori emeritus? Niiniluoto on julkaissut kirjan Tekniikan filosofia. Jakke Holvas haastattelee.

TIISTAI 19.1.

klo 10.00
Sari Valto: Psykedeeliavusteinen terapia

klo 12.10
Tiedeykkönen: Hyvä ja paha tieto – myytit ja tulevaisuus (toim. Riikka Suikkari)


KESKIVIIKKO 20.1.

klo 10.00
Brysselin kone: Onko EU-tutkimus riippumatonta?

klo 12.10
Tiedeykkönen: Jääkö lapsi kilpailun jalkoihin? (toim. Pirjo Koskinen)

klo 15.02
Kulttuuriykkönen: Onko todellisuus totta? Pauliina Grymin vieraana Kari Enqvist

klo 17.10
Aristoteleen kantapää: Kielen tiedostetut ja tiedostamattomat tasot. Kielitieteilijä ja tietokirjailija Vesa Heikkinen.


TORSTAI 21.1.
klo 10.00
Mikä maksaa: Taloustieteen peruskurssi – mitä aina olet halunnut tietää taloustieteestä, muttet ole koskaan tohtinut kysyä? Koko totuus 55 minuutissa? (toim. Juho-Pekka Rantala)

klo 12.10
Tiedeykkönen: One health – planeetan terveys (toim. Leena Mattila)


PERJANTAI 22.1.

klo 10.00
Kalle Haatanen: Lauri Snellman ja pahan ongelma

klo 12.10
Tiedeykkönen: (aihe täsmentyy myöhemmin)


LAUANTAI 23.1.

klo 10.00
Havaintoja ihmisestä: Mitä on intersektionaalisuus? Millaista on feministisen tutkimuksen etiikka? Millainen on tutkitun tiedon suhde tasa-arvopolitiikkaan? Keskustelemassa ovat Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola ja tutkija Venla Oikkonen.

klo 10.30
Luomiskertomus: "Tiedemaailma on trillerimäinen", sanoo geenitutkimuksesta trillerin kirjoittanut Tiina Raevaara (uusinta, lähetetty 2.3.2020).

klo 12.05
Maailmanpolitiikan arkipäivää (aihe täsmentyy myöhemmin)

klo 12.30
Moniääninen Eurooppa: Minne Eurooppa loppusijoittaa hiilidioksidinsa? Haastateltavana Dr. Barbara Olfe-Kräutlein.


SUNNUNTAI 24.1.

klo 12.05
Horisontti: Tiedeuskon uskomukset