HBO Nordic
00:10 - 18.01.2021 / tv-sarjat / Findance
HBO Nordic tarjoaa keväällä uuden true crime -sarjan Pray, Obey, Kill

HBO:n uusi ruotsalainen dokumenttisarja, Pray, Obey, Kill, saa ensi-iltansa tänä keväänä kaikissa Euroopan HBO-maissa.

Anton Bergin, Martin Johnsonin ja Henrik Georgssonin luoma kuusiosainen true crime -sarja käsittelee Knutbyn pikkukylän monimutkaista murhatapausta uudesta näkökulmasta.

Mitä todella tapahtui ruotsalaisessa Knutbyn kylässä tammikuussa 2004? Syrjäisen kylän tiivis, vapaakirkollinen seurakunta uskoi Jeesuksen palaavan maan päälle ja menevän naimisiin heidän johtajansa kanssa. Vuonna 2004 yhteisöön kuuluva nuori nainen löytyi murhattuna, ja samalla selvisi, että hänen naapuriaan oli ammuttu useita kertoja. Tapahtumista seurannut oikeudenkäynti nousi otsikoihin ympäri maailman. Dokumenttisarjassa Pray, Obey, Kill maineikkaat tutkivat journalistit Anton Berg ja Martin Johnson käsittelevät yhdessä ohjaaja Henrik Georgssonin (Silta) kanssa tapausta uudesta näkökulmasta.

Vaikka Knutbyn tapaus on tunnettu ja tuomiot langetettu, paljon on pysynyt pimennossa. Nuori lastenhoitaja tunnusti murhan, jonka hän oli tehnyt saatuaan tappamaan yllyttäviä tekstiviestejä, joiden kuvitteli tulleen Jumalalta. Tapauksen selvitessä tarina kävi kuitenkin yhä mutkikkaammaksi, eikä mysteeri koskaan ratkennut täysin.

Ennennäkemätöntä aineistoa

Knutbyssä usko muuttui tappavaksi aseeksi, armo motiiviksi ja vakaumus ainoaksi totuudeksi. Vuosia murhan jälkeen, seurakunnan jo hajottua ja aiempien jäsenten irtauduttua yhteisön säännöistä ja hierarkioista, osa oli valmis puhumaan menneistä ja kertomaan totuuden lahkossa kokemastaan fyysisestä ja psyykkisestä hyväksikäytöstä. Seurakuntalaisten kertomukset johtivat uuteen oikeudenkäyntiin. Oikeutta etsivät toimittajat jututtavat uudessa dokumenttisarjassa ihmisiä, jotka ovat nyt valmiita puhumaan julkisesti ensimmäistä kertaa.

“Näkisin, että Knutbyn tapahtumat liittyvät ennen muuta vallan väärinkäyttöön, mikä on äärimmäisen provosoiva aihe”, sanoo Anton Berg.

“Juuri vallan väärinkäyttö on dokumentin parissa työskennellessämme noussut keskeiseksi teemaksi – sekä Knutbyn lahkoon että ruotsalaiseen oikeusjärjestelmään liittyen”, jatkaa Martin Johnson.

“Olemme dokumenttia tehdessämme päässeet käsiksi materiaaleihin, jotka poliisi ja oikeuslaitos ovat valinneet jättää julkistamatta. Tämä todistaa, että tapaus on mutkikkaampi kuin tutkimuksia aloittaessamme odotimme”, toteaa Berg.

Palkitun ohjaajan näkökulma rikostapaukseen

Pray, Obey, Kill on palkitun Henrik Georgssonin (Silta, Tsunami, Marcella, Mies joka leikki tulella) ohjaama ja Ruth Reidin Warner Bros. ITVP:lle tuottama. Vastaavina tuottajina toimivat Anton Berg, Martin Johnson ja Martina Iacobaeus sekä HBO Europen Hanne Palmquist, Hanka Kastelicová ja Antony Root. Sarjan on HBO Europelle tuottanut Warner Bros. ITVP Sweden.

“Pray, Obey, Kill on monimutkainen, synkkä ja dramaattinen dokumenttisarja. Se todistaa jälleen kerran, kuinka kaikista uskomattomimmat tarinat ovat tosia”, kuvailee sarjan vastaava tuottaja, HBO Europen dokumenteista vastaava Hanka Kastelicová.

Pray, Obey, Kill saapuu HBO Nordic -suoratoistopalveluun keväällä 2021.