Rex Features / AOP
10:10 - 28.10.2020 / viihde / Findance
7 syytä alkaa käyttämään VPN-palvelua

SÄÄSTÄ VAIHTAMALLA EDULLISEMPAAN: DNA tarjoaa liittymiä edulliseen JOULUHINTAAN sekä uusille että vanhoille asiakkaille - katso henkilökohtainen tarjous ||klikkaa tästä||

Ihmiset ovat kiinnostuneempia tietoturvastansa kuin kenties koskaan aiemmin. Eri palvelut keräävät käyttäjistänsä monenlaisia tietoja, ja yksi näistä tiedoista on käyttäjän IP-osoite. VPN-palvelut peittävät käyttäjän oikean IP-osoitteen, jolloin eri verkkosivustoilla voi vierailla ilman, että oma IP-osoite paljastuu.

VPN-palveluilla on kuitenkin monta muutakin etua. Yhä useampi suomalainen käyttää jo VPN:ää, ja markkinoilla on tarjolla paljon vaihtoehtoja. VPN-palveluihin sisällytetään monenlaisia ominaisuuksia, ja niistä pääsee hyötymään sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.

Seuraavaksi esittelemme, mikä on VPN, ja mitkä 7 eri hyötyä sen käyttämisessä on.

1. Internetpalveluntarjoajasi ei näe, mitä teet netissä

Kun käytät VPN-palvelua, kaikki tietoliikenne ohjautuu ulkopuolisen palvelimen kautta. Tällöin internetpalveluntarjoajasi ei näe, millä verkkosivustoilla vierailet tai mitä teet netissä. Tietosi kulkevat salatussa muodossa, eikä selaushistoriaasi saada selville.

Kun et yhdistä suoraan verkkosivustoon, vaan ulkopuoliselle palvelimelle, joka yhdistää halutulle verkkosivustolle, toimiasi ei pystytä seuraamaan. Ylimääräinen turva tekee tietojesi kalastelusta huomattavasti vaikeampaa.

Salatun VPN-yhteyden ansiosta kaikki selaustietosi pysyvät visusti salassa ulkopuolisilta. Muut eivät voi nähdä, millä sivustolla vierailet tai mitä teet eri sivustoilla.

2. Voit vierailla kaikilla sivustoilla myös ulkomailta käsin

Tietyt verkkosivustot tai -sisällöt voivat olla blokattuina eri maissa. VPN:n avulla voit valita palvelimen, jonka kautta vierailet sivustoilla. Näin pääset käsiksi ulkomailtakin kaikille suomalaisille tarkoitetun sisällön pariin. Eri VPN-palveluissa on mahdollista valita palvelimia eri maista, joten pysyt koko ajan kontrollissa kaikesta.

Valitsemalla tietyn maan voit päästä käsiksi laajempaan sisältövalikoimaan kuin normaalisti. Kun aito sijaintisi piilotetaan, et jää paitsi mielenkiintoisesta sisällöstä, joka odottaa sinua eri sivustoilla.

On hyvä kuitenkin huomioida, että osa palveluista saattaa palveluehdoissaan kieltää VPN:n käyttämisen alueellisten rajoitusten kiertämiseksi. Lisäksi käyttäjän on tietenkin noudatettava paikallista lainsäädäntöä VPN-yhteydestä huolimatta.

3. Turvaa selustasi myös julkisia Wi-FI-yhteyksiä käyttäessä

Julkisten Wi-Fi-yhteyksien käyttäminen voi olla merkittävä tietoturvariski. Etenkin, jos yhteys on avoin, ulkopuoliset hakkerit voivat päästä käsiksi tietoihin, joita syötät verkkoyhteyden kautta. VPN-yhteydellä voit suojata selustasi, ja pitää tietosi salassa myös julkista Wi-Fi-yhteyttä käyttäessä.

VPN-palvelun käyttö on erittäin suositeltavaa, jos käytät julkisia Wi-Fi-yhteyksiä. Arkaluontoisia tietoja syöttäessäsi on erittäin tärkeää pitää huoli, että kukaan ulkopuolinen ei voi päästä käsiksi tietoihisi.

Vaikka et ajatellutkaan käyttää esimerkiksi verkkopankkia tai työsähköpostia julkisessa Wi-Fi:ssä, on VPN:n käyttö silti fiksua. Jos puolestaan aiot käyttää yhteyttä edellä mainittuihin asioihin, on VPN:n käyttö miltei välttämätöntä, jos haluaa pysyä turvassa. Salattu VPN-yhteys tekee julkisen Wi-Fin käyttämisestä huomattavan paljon turvallisempaa.

Moniin VPN-palveluihin on rakennettu sisään myös muita tietoturvaominaisuuksia, jotka auttavat sinua pitämään paremmin huolta tietoturvastasi netissä.

4. Välty kaistan rajoituksilta

Suomessa operaattorit eivät ole vielä ryhtyneet ainakaan merkittävissä määrin rajoittamaan kaistanopeuksia pohjautuen tiettyjen verkkosivustojen käyttöön. Esimerkiksi Yhdysvalloissa eri internetpalveluntarjoajat saattavat kuitenkin tehdä tarkoituksella yhteydestä hitaamman silloin, jos käyttäjä vierailee tietyillä sivustoilla, kuten eri videopalveluissa.

Euroopassakin on esimerkiksi koronan myötä annettu operaattoreille vapauksia kaistan rajoituksiin. Tulevaisuudessa on mahdollista, että operaattorit pyrkivät hidastamaan tarkoituksella tiettyjen verkkosivustojen käyttöä, ja vain VPN:llä voidaan ehkäistä tämä.

VPN-palvelun ansiosta internetpalveluntarjoajasi ei näe, millä sivustolla vierailet, joten he eivät voi myöskään rajoittaa kaistannopeutta perustuen tähän.

5. Suojaa IP-osoitteesi ja sijaintisi ulkopuolisilta

Vieraillessasi eri verkkosivustoilla paljastat samalla sivuston ylläpitäjille henkilökohtaisen IP-osoitteesi. Tämän IP-osoitteen avulla sinut pystytään yksilöimään, ja sen avulla saadaan esimerkiksi selville sijaintisi suurin piirtein tarkkuudella.

Käyttämällä VPN-palvelua omaa IP-osoitettasi ei nähdä, vaan liikenne ohjataan eri IP-osoitteen kautta. Näin sinua ei voida yksilöidä, eikä sijaintisi paljastu ulkopuolisille. Eri palvelut eivät voi myöskään esimerkiksi rajoittaa sinua IP:si perusteella.

6. Pidä henkilökohtaiset tietosi paremmassa turvassa

Nykyaikaiset viestintäsovellukset ja videopuhelupalvelut ovat tietoturvaltaan parempia kuin aiemmin. Mikään ei kuitenkaan ole inhottavampaa kuin se, että henkilökohtaiset viestit tai videopuhelut päätyisivät ulkopuolisten käsiin. VPN voi auttaa tuomaan tarvittavan lisäsuojan; lisäksi pääset käyttämään sen avulla palveluita, jotka ovat mahdollisesti blokattuina vierailemassasi maassa.

Salattu VPN-yhteys on edullinen, mutta tehokas tapa suojata oma selusta netissä. Sen avulla vältyt monilta tietoturvaongelmilta, ja voit nauttia internetin käytöstä rauhassa ja hyvillä mielin.

7. Tiedostojen lataaminen

VPN-palvelun käyttäminen voi tehdä erilaisista latauksista nopeampia. Internetpalveluntarjoajat saattavat esimerkiksi rajoittaa erilaisia torrent-palveluita, joiden kautta on mahdollista ladata myös täysin laillisia tiedostoja.

VPN-palvelun käyttäminen voi nopeuttaa tiettyjä latauksia tai tiettyjen verkkosivustojen käyttöä, jos niitä hidastetaan operaattorin toimesta tarkoituksella.

IP-osoitteen salaaminen tekee tiedostojen lataamisesta myös turvallisempaa, kun käytetään P2P-teknologiaa. IP-osoitteesi saattaisi muussa tapauksessa paljastua myös vastapuolelle.

SÄÄSTÄ VAIHTAMALLA EDULLISEMPAAN: DNA tarjoaa liittymiä edulliseen JOULUHINTAAN sekä uusille että vanhoille asiakkaille - katso henkilökohtainen tarjous ||klikkaa tästä||

artikkelin avainsanat:
tech VPN