Fazer
18:10 - 31.05.2020 / viihde / Findance
Fazer toi kauppoihin ensimmäisen herkkävatsaisille suunnatun vehnäleivän - FODMAP-ruokavalio saa tukea LOFO-innovaatiosta

Fazer on tuonut markkinoille pehmeän, vaalean leivän nyt myös herkkävatsaisten nautittavaksi.

Yrityksen vuonna 2018 patentoima LOFO-entsyymi vähentää huonosti imeytyvien FODMAP-hiilihydraattien määrää leivässä, mutta ei heikennä leivän makua tai rakennetta. Juuri kauppoihin saapunut Fazer Vatsaystävällinen Pehmeä on leipä, jossa tätä maailmanluokan innovaatiota on käytetty ensimmäistä kertaa.

Leipä kuuluu oleellisesti suomalaisten ruokavalioon: Fazerin suuren leipätutkimuksen mukaan 76 % suomalaisista syö leipää joka päivä. Monelle leipä aiheuttaa kuitenkin ikäviä oireita, kuten vatsakipua, vatsan turvotusta ja ilmavaivoja, mikä johtaa usein leivän välttelemiseen.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että oireita aiheuttavat ennemmin viljan fruktaani kuin gluteeni. Fruktaani on huonosti imeytyvä ja nopeasti fermentoituva FODMAP-hiilihydraatti, jota on esimerkiksi vehnässä ja rukiissa. Kyseisten hiilihydraattien saantia rajoittavalla FODMAP-ruokavaliolla voidaan helpottaa vatsavaivoja, jotka johtuvat usein ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) tai tulehduksellisista suolistosairauksista (IBD). Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. FODMAP-ruokavalio on toimiva, mutta toistaiseksi huonosti tunnettu apu herkkävatsaisille.

- Leipä on suurimpia FODMAP-hiilihydraattien lähteitä Suomessa. Lähdimme Fazerilla ratkaisemaan tätä haastetta, jotta herkkävatsaistenkaan ei tarvitsisi luopua leivästä, jossa on paljon terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitys- ja innovaatiojohtaja Juhani Sibakov.

- Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä, kun pitkäjänteinen tuotekehitystyömme saadaan kaupallistettua ja patentoitu keksintömme muuttuu oikeaksi leiväksi kaupan hyllyllä. Uskon, että tämä tuote vastaa monien FODMAP-ruokavaliota noudattavien toiveeseen päästä taas nauttimaan herkullisesta leivästä, jatkaa Sibakov.

artikkelin avainsanat:
Fazer ruoka tuotteet