Alamy / AOP
20:10 - 24.05.2020 / maailmalta / Markku Leppilampi
Oikeus päätti - naisen täytyy poistaa lastenlastensa kuvat Facebookista

Hollantl on tulkinnut EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) oikeudessa, Newser kertoo [lähde]. Asetukseen nojattiin tapauksessa, jossa nainen ei halunnut poistaa lastenlastensa valokuvia Facebookista.

Juttu juontaa juurensa siihen, että isoäidin ja hänen tyttärensä välit olivat katkenneet. Tytär oli pyytänyt useita kertoja poistamaan lastensa kuvat, mutta lasten isoäiti ei ollut tehnyt niin.

Lopulta isoäidin tytär vei tapauksen oikeuteen saakka. Oikeus päätti, että isoäiti saa sakot, ellei hän poista valokuvia tai jos hän vielä lisää niitä.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, ettei isoäidillä ollut vanhempien lupaa valokuvien julkaisuun. Lisäksi oikeus sanoi, että sosiaalisen median kautta valokuvia voidaan jakaa ja ne saattavat joutua kolmansien osapuolten käsiin. Oikeus ei katsonut, että kuvat olivat puhtaasti henkilökohtaiseen käyttöön.

Päätöksen kääntöpuolena Techdirt-julkaisun Mike Masnick sanoi päätöksen näyttävän sen, että yleistä tietosuoja-asetusta voidaan käyttää sensuuriin. Teknologisiin asioihin perehtynyt juristi Neil Brown puolestaan kommentoi, että jos henkilö haluaa kuvansa pois sosiaalisesta mediasta, on kohtuullista ottaa ne sieltä pois.

artikkelin avainsanat:
Facebook rikos tech