Pixabay
20:10 - 04.04.2020 / maailmalta / Markku Leppilampi
Koronavirus: Yhdysvaltain lentotukialuksen komentajalta vietiin johtajuus - vääränlainen pyyntö laivastolta

Newser kertoo [lähde] Yhdysvaltain laivaston kovasta päätöksestä. USS Theodore Roosevelt -lentotukialuksen kapteeni teki laivaston mielestä niin pahan virheen, että häneltä vietiin komentajan pesti.

Kapteeni Brett Crozier pyysi laivastolta lupaa jättää sairaat Guamiin, jonka satamassa laiva tällä hetkellä sijaitsee. Kapteenin mukaan laivalla ei ole mahdollista eristää sairastuneita. Newserin mukaan pyyntö aiheutti sen, että laivasto ei halunnut kapteenin jatkaa tehtävässään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, ettei hän pitänyt asiakirjan levittämisestä "sitten lainkaan." Laivaston johtotehtävissä toimiva Thomas Modly puolestaan sanoi antaneensa käskyn poistaa Crozier komennosta. Modlyn mielestä Crozier osoitti huonoa harkintakykyä, ja että ei luota hänen kykyynsä johtaa sotalaivaa sen taistellessa virusta vastaan. Hän arveli myös laivan kyvyn vastata kansallisesta turvallisuudesta heikentyneen Crozierin vuoksi.

Modlyn mielestä pyyntö oli täysin tarpeeton kriisin keskellä. Sotalaivalla on sairastunut koronavirukseen ainakin 114 henkilöä. Laivalla on melkein 5000 ihmistä.

Crozier lähetti pyynnön noin 30 ihmiselle. Jotenkin asiakirja vuosi myös Crozerin kotikaupungin sanomalehdelle The San Francisco Chroniclelle, joka kirjoitti asiasta. Modly ei kommentoinut sitä, arveliko hän Crozierin itse vuotaneen asiakirjan lehdistölle.

artikkelin avainsanat:
Donald Trump koronavirus