Isabel Andersson
14:10 - 20.02.2020 / musiikki / Findance
"Huora, tapa ittes" - muusikko Sana saa päälleen nettitörkyä - Sana Findancen haastattelussa

Sana on julkaissut tänään uuden singlensä Tuntematon.

Biisi pureutuu nykyajan some-tapakulttuuriin. Netissä anonymiteetin takaa ja toisinaan ihan omalla nimelläkin kirjoitellaan loukkaavia, ja ajoittain täysin kohtuuttomia asioita. Varsinkin vähänkin julkisuuteen asettuneet ihmiset tuntuvat olevan vapaata riistaa ihmisten synkimpienkin mielihalujen välikappaleiksi.

Findance tavoitti Sanan kommentoimaan sanomaa biisin takana.

- "Huora, tapa ittes" - ne on sanat, joita kuulin jo teini-iässä kun aloitin musiikin harrastamisen. Mun käskettiin tappaa itseni, koska musiikkini "oli niin huonoa". Suurinosa vastaavia kommentteja tuli mikseri.net - sivuston vieraskirjaan anonyymisti. Siellä oli helppo huudella ja haukkua. Kuulin vastaavaa jonkin verran myös kaduilla. Entä jos oisin tappanut itseni? Sekö olisi todella tuottanut näille huutelijoille mielihyvää? En jaksa uskoa, Sana tuumii.

- Jatkuva lyttääminen ja arvostelu oli rankkaa teini-ikäiselle tytölle, joka oli muutenkin hukassa itsensä kanssa. Kommentit kohdistuivat rajusti myös ulkonäkööni. Rakensin muurin ympärilleni, enkä näyttänyt kenellekään, että ne kommentit sattui. En edes silloin, kun sain turpaani, ja sekin vain koska "olin räppäri". Nostin joka kerta pään ylös ja jatkoin unelmani tavoittelua, eli uraa artistina.

- Nuorempana seurasin typeränä nettikommentointia. Keskustelupalstoilla olin monesti puheenaiheena. Lehmä, huora, läski, ruma. Nämä oli ihan perussettiä päivittäin. Kuinka toivottiin, etten olisi syntynyt ja toivottiin, että kuolisin. Monesti myös jotkut kirjoittivat tappavansa mut, että se olisi kuulemma kaikille parempi. Kirjoittelijat tuskin edes tunsivat mua, tiesivät vain musiikkini. Hullua, että voi edes toivoa toisen kuolemaa, ja lisäksi vielä täysin tuntemattoman.

Sana on jo turtunut negatiiviselle kommentoinnille.

- Enää se ei tunnu miltään - olen kuullut ja nähnyt jo kaiken. Ihmisten käytös tekee mut vaan surulliseksi, ja vain siksi, että oikeasti ihminen voi sanoa toiselle sellasta. Miksei tajuta, että sen näytön toisella puolellakin on ihminen? Silläkin ihmisellä on tunteet. Miksi ollaan tahallaan ilkeitä? Miksi oma paha olo pitää purkaa näin?

- Tarpeeksi kauan kun lukee vuodesta toiseen noita toistuvia kommentteja, alkaa tajuta, että ne ei lopulta liity muhun enää mitenkään. Jollain on siinä hetkessä paha olla, ja mä vaan satuin osuu tielle. Varsinkin naisena sitä on niin maalitauluna kaikenlaiselle paskalle. Sitä oli tosi vaikee ymmärtää aluksi - se vaati vuosia ennen kuin nettikommentoinnin, huorittelun ja tappouhkauksien kanssa oppi elämään. Vaikka onhan se vitun sairasta, että sellasen kanssa edes piti oppia elämään.

Sana toivoo, että kappale herättäisi ihmiset miettimään tekojaan.

- Jos edes yksi ihminen jättää enterin painamatta, olen onnistunut.

Kuuntele Tuntematon Spotifyssa alla:

artikkelin avainsanat:
Sana