Ville Palmu
14:10 - 17.01.2020 / musiikki / Findance
Matti Nykänen sai tribuuttibiisin Hyppy sumuun - Anssi Kela kertoo kuinka biisi syntyi

Anssi Kela esitti eilen Urheilugaalassa kappaleen Hyppy sumuun, joka on tribuutti viime vuonna edesmenneelle Matti Nykäselle.

Anssi Kela kertoo biisistä seuraavaa:

"Hyppy sumuun -kappaleen tekoprosessi käynnistyi jo viime keväänä, kun Urheilugaalan musiikillinen tuottaja, Lenni-Kalle Taipale, laittoi viestin. Hän kysyi, tekisinkö gaalaan biisin Matti Nykäsestä. Ensireaktioni oli, että en missään tapauksessa! Ei vaikuttanut yhtään minun jutultani. Eihän tällaisesta aiheesta voi tehdä biisiä. Ainakaan hyvää biisiä.

Aloin kuitenkin miettiä omaa reaktiotani. Miksi se oli niin jyrkkä? Ehkä pitäisi kokeilla juuri siksi? Miksi en haastaisi itseäni, yrittäisi mahdotonta?

Päätin kokeilla.

Oma suhteeni Matti Nykäseen on sama kuin luultavasti suurimmalla osalla suomalaisista. En ollut koskaan mikään Matti-fani, mutta katsoin kyllä aikanaan hänen merkittävimmät hyppynsä. Aloin miettiä ensimmäistä muistikuvaani Matti Nykäseen liittyen. Muistin katsoneeni kymmenvuotiaana Holmenkollenin kisoissa, miten Nykänen hyppäsi sumun keskeltä ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa.

Hyppy sumuun -sanapari nousi heti päähän. Siinä se oli. Minun lentoratani tähän biisiin.

Kirjoitin kansakunnan kollektiivisesta kokemuksesta. Ajasta, jolloin urheilu oli vielä asia, joka yhdisti kaikki suomalaiset. Kirjoitin hinnasta, joka kansakunnan kaapin päälle nostamisella on. Kirjoitin pojasta, joka hyppäsi, ja jäi ilmaan."

Kuuntele Hyppy sumuun Spotifyssa alla:

artikkelin avainsanat:
Anssi Kela Matti Nykänen