Finlayson
09:10 - 10.12.2019 / viihde / Findance
Finlayson tuo kauppoihin pussilakanoita, joiden tuotannossa on todennäköisesti käytetty lapsityövoimaa, pakkotyötä ja myrkyllisiä kemikaaleja

Kodintekstiilivalmistaja Finlayson tuo myyntiin 600 kappaleen erän pussilakanasettejä, jotka on valmistettu tarkoituksella halvalla ja vastuuttomasti. Tällainen valmistusprosessi tarkoittaa, että valmistajalla ei ole mahdollisuutta tietää lakanan tuotantoketjusta tai puuvillan alkuperästä juuri mitään. Tuotannossa on mahdollisesti käytetty lapsityövoimaa tai pakkotyötä ja myrkyllisiä kemikaaleja.

- Halusimme näyttää, miten helposti kodintekstiilivalmistaja voi ryhtyä vastuuttomaksi. Vastuuttoman pussilakanasetin valmistaminen oli meille helppoa ja halpaa, mutta sen hintana on lähes totaalinen vastuuttomuus, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

On tiedossa, että puuvillan viljelyalueilla käytetään laajalti lapsityövoimaa. Tätä tapahtuu erityisesti puuvillan istutus- ja sadonkorjuuaikana, kun työvoiman tarve on suurin. Lapsityövoiman käytön lisäksi tuotteiden valmistukseen saattaa liittyä pakkotyötä. Viljelijät ovat voineet altistua vaarallisille kemikaaleille, riskinä ovat elämiseen riittämättömät ansiot sekä pelloilla että tehtaissa. Tehtaiden työolot ovat usein vaarallisia.

- Iso osa markkinoilla myynnissä olevista lakanoista ei eroa valmistukseltaan tästä vastuuttomasta lakanasta mitenkään. Nukumme jatkuvasti lakanoissa, jotka ovat halpoja, mutta mahdollisesti valmistettu lapsityövoimalla. Kuluttaja ei näe, mitä välinpitämättömyys ostopäätöksissä tarkoittaa tuotteen valmistukseen osallistuneille. Tämän haluamme nyt tuoda näkyväksi, jatkaa Kurttila.

Samaan aikaan vastuuttoman lakanan kanssa Finlayson tuo myyntiin Reilun kaupan puuvillasta valmistetun pussilakanasetin, jonka tuotantoketju on mahdollisimman läpinäkyvä. Reilun kaupan piirissä olevat viljelijät saavat sadostaan muita viljelijöitä paremmat ansiot. Useat tutkimukset osoittavat, että Reilun kaupan järjestelmällä on myönteisiä vaikutuksia sekä ihmisten että luonnon kannalta.

- Vaikka tekstiilituotannon ongelmista puhutaan nyt paljon, kaupoista löytyy paljon vastuuttomia tuotteita. Hälytyskellojen pitää soida, jos vastuullisuusmerkkejä ei löydy ja tuote on halpa. Silloin voidaan pitää varmana, että tuotanto on kuormittanut ympäristöä eikä viljelijä ole saanut työstään reilua korvausta, kertoo Reilun kaupan vastuullisuuspäällikkö Tytti Nahi.

Reilun kaupan on todettu nostavan puuvillan viljelijöiden tuloja, vähentävän lapsityövoiman hyväksikäyttöä ja hillitsevän ympäristöhaittoja. Viljelyssä esimerkiksi vältetään kovia kemikaaleja ja hyödynnetään sadevettä.

Vastuuttomia lakanoita on myynnissä 600 kappaleen rajattu erä. Reilun kaupan lakanat ovat pysyvästi valikoimassa. Vastuuton pussilakanasetti maksaa 14,99€ ja vastuullinen pussilakanasetti 54,95€.

artikkelin avainsanat:
ekologia Finlayson tuotteet