Fazer
12:10 - 13.09.2019 / viihde / Findance
Fazer tuo kauppoihin uuden idean: aina erilainen makeispussi Makea Moka

Fazer etsii rohkeasti keinoja ruuantuotannon ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Lappeenrannan makeistehtaalla pienennetään ruokahävikkiä pakkaamalla ulkonäöltään viallisia, mutta muutoin moitteettomia karkkeja uniikkeihin Makea Moka -pusseihin. Pilottituote tulee myyntiin Prismoihin lokakuussa.

- Makeiset, jotka eivät täytä korkeita laatuvaatimuksiamme, päätyvät joko uusiokäyttöön tai hävikiksi, kertoo Fazerin vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa.

- Nyt nämä muutoin erinomaiset, mutta muodoltaan tai väriltään hieman villimmät karkit pääsevät mukaan Makea Moka -pussiin.

Jokainen pussi on sisällöltään uniikki, mutta komponentit ovat tuttuja Fazerin tuotebrändeistä Aarrearkusta, Tutti Frutista, Remixistä, Pantterista ja Ässästä.

Vastuullisuus on oleellinen osa Fazerin strategiaa yhtiön uudistuessa moderniksi vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Ruokahävikin vähentäminen on yksi keskeisimmistä keinoista minimoida ruuantuotannon negatiivisia ympäristövaikutuksia, ja se on myös yksi Fazerin neljästä vastuullisuustavoitteesta.

Kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi maailman kolmanneksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

- Ensisijainen tavoitteemme on ehkäistä hävikin syntyä, mutta aina se ei onnistu. Me näemme ruuan ratkaisuna, ja uskomme, että jokaisella teolla on merkitys, Nina Elomaa kertoo.

- Makea Moka -konseptin ansiosta Lappeenrannan makeistehtaamme tuotantohävikki pienenee merkittävästi.

Tyypillisesti hävikkiä syntyy eniten tuotantoerien valmistuksen alussa ja lopussa. Yleisimmät laatuvirheet hävikkierissä ovat värivirheet, karkkien liian suuri tai pieni koko tai väärän karkin eksyminen karkkisekoitukseen. Makea Moka -sekoituksesta saattaa löytyä karkki, joka on normaalia pienempi, sokerisempi tai toiseen karkkiin kiinni tarttunut.

Pussit pakataan kerran kuukaudessa, ja ne rakentuvat yhteensä 88 mahdollisesta karkkikomponentista, riippuen kuukauden aikana syntyvästä hävikistä. Tavoitteena on saada vähintään 5–6 erilaista karkkia mukaan, ei kuitenkaan suklaata tai maitoa sisältäviä komponentteja. Jokainen pussi on erilainen ja saajalleen yllätys. Jos Makea Moka -pussit ovat hetkellisesti loppuneet kaupasta, on se vain positiivinen merkki siitä, että hävikki on saatu hyödynnettyä.

artikkelin avainsanat:
Fazer herkut makeiset ruoka