Pixabay
08:10 - 14.09.2019 / viihde / Findance
Matsmart tutki: Kolmasosa suomalaisista heittää edelleen ruokaa roskiin, jos parasta ennen -päiväys on mennyt

Kolmasosa (33 %) suomalaisista heittää ruokaa pois, jos sen parasta ennen -päiväys on ohittunut. Tämä selviää Matsmartin Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Nyt kolmanteen kertaan tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 1200 suomalaista. Tutkimuksen tuloksissa ei ole nähty muutosta vuosien varrella.

- Tietoisuus ruoan ympäristövaikutuksista on lisääntynyt, mutta silti kolmasosa suomalaisista heittää ruokaa roskiin, jos parasta ennen -päiväys on ohittunut. On siis vielä tekemistä sen suhteen, että tietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä muuttuisi myös teoiksi. Haluammekin nyt Hävikkiviikon aikana muistuttaa siitä, että parasta ennen -päiväys ei ole sama asia kuin tuotteen viimeinen käyttöpäivä, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Matsmart on verkkokauppa, josta voi ostaa edullisesti tuotteita, jotka muutoin heitettäisiin pois johtuen esimerkiksi sesonkivaihteluista, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta ja lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen -päiväyksistä. Samalla ruokahävikki vähenee.

- Matsmartin visio on maailma ilman ruokahävikkiä. Syömäkelpoista ruokaa ei pidä heittää pois vain siksi, että parasta ennen -päiväys olisi ohi, jatkaa Andersson.

Parasta ennen -päiväys on valmistajan lupaus siitä, että tuote säilyttää saman laadun kuin valmistushetkellä. Tuote on kuitenkin yhä käyttökelpoinen päiväyksen umpeuduttua. Ruoka voi säilyä yhtä hyvänä viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä tekee henkilöä kohden noin 20 kiloa. Ruokahävikin vähentämisellä on merkittävä vaikutus ympäristöömme. Tällä viikolla vietetään seitsemättä valtakunnallista Hävikkiviikkoa.

Tässä Matsmartin nopeat vinkit ruokahävikin vähentämiseen:

- Suunnittele ruokaostokset etukäteen

- Tekemällä viikoittaisen ruokalistan voit säästää merkittävästi rahaa. Suunnitelmallisen ostoslistan ansiosta ruokahävikki vähenee, mikä on hyväksi sekä ympäristölle että lompakolle.

- Parasta ennen on usein “parasta edelleen”

- Ruoka ei pilaannu vain siksi, että maanantai vaihtuu tiistaiksi. Säästät rahaa, kun et turhaan heitä pois ruokaa, jonka parasta ennen -päiväys on lähellä tai umpeutunut. Luota aisteihisi - haista ja maista ruokaa ennen poisheittämistä.

artikkelin avainsanat:
ekologia ruoka