Alamy / AOP
14:10 - 20.06.2019 / tv-sarjat / Findance
Telia voitti kiistan vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien edelleenlähettämiskiistassa

Markkinaoikeus on todennut päätöksessään, että Telian kaapeli- ja iptv-jakelu ei ole edelleen lähettämistä. Tulkinta vahvistaa Suomen vakiintuneen käytännön tv-kanavien jakelussa ja tekijänoikeuskorvauksissa.

Markkinaoikeus asettui päätöksessään Telian kannalle, jonka mukaan tv-kanavien lähettäminen kaapeliverkossa on samanlaista alkuperäistä lähettämistä kuin antenni-tv-jakelukin. Kaapelitelevisio on monissa kaupungeissa tv-lähetysten jakelun ensisijainen perustekniikka.

Suomessa tv-lähetysten tekijänoikeuskorvaukset on yleisesti järjestetty siten, että tv-yhtiö hankkii lähetysoikeudet ja vastaa korvauksista koko Suomeen tapahtuvasta jakelusta, jolloin lähetyksiä on voitu jaella samoin ehdoin kaikissa lähetysverkoissa tekniikasta riippumatta.

- Markkinaoikeus asettui päätöksellään tukemaan Suomessa vakiintunutta toimivaa käytäntöä, jossa ohjelmantekijät saavat tekijänoikeuskorvauksensa tv-yhtiöiden hankkiessa lähetysoikeudet ja kaapeli-tv-operaattorit hoitavat vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien teknisen jakelun antenniverkon rinnalla suomalaisiin koteihin. Päätöksen ansiosta voimme nyt alalla keskittyä laadukkaiden suomalaisten sisältöjen tuotantoon ja jakeluun, sanoo Telian tv-liiketoiminnan johtaja Olli-Pekka Takanen.

Kopiosto haastoi Telian markkinaoikeuteen tekijänoikeuskorvauksista. Haasteen mukaan Telian kaapeli-tv- ja iptv-verkossa lähettämät televisiolähetykset ovat edelleen lähettämistä, jolloin Telian pitäisi hankkia Kopiostolta tai sen edustamilta oikeudenhaltijoilta oikeudet lähettää edelleen kotimaisia televisiolähetyksiä, jotka eivät ole jakeluvelvoitteen alaisia. Lisäksi Kopiosto peräsi Telialta tekijänoikeuskorvauksia jakeluvelvoitteen alaisten kanavien ohjelmistosta.

artikkelin avainsanat:
tech Telia