Alamy / AOP
13:10 - 05.02.2019 / pelit / Findance
Samsung: Pimeässä pelaaminen väsyttää ja rasittaa silmiä

Tutkimusyhtiö Novus kysyi tuhannelta suomalaiselta heidän mielipiteitään valaistuksesta suhteessa television katseluun ja pelaamiseen. Samsungin tilaama tutkimus paljastaa, että suomalaiset rakastavat valoa, mutta pimentävät silti usein kotiaan paremman kuvanlaadun perässä. Videopelaajista lähes puolet kertoo jopa kokeneensa, että valoisa ympäristö on aiheuttanut häviön tai epäonnistumisen pelissä.

Samsungin tilaaman kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kaipaavat koteihinsa valoa. 71% vastanneista kokee kotinsa kirkkauden vaikuttavan omaan hyvinvointiin, ja uuden kodin ostajat nostavat useimmin tärkeiksi kriteereiksi nimenomaan runsaan luonnonvalon (42%), tilavat huoneet (57%) ja suuret ikkunat (30%).

Sisustussuunnittelija ja -stylisti Susanna Vento yhtyy tutkimustuloksiin ja kuvailee skandinaavista tyyliä selkeäksi, funktionaaliseksi ja valoisaksi:

- Suomalaisessa kodissa kaikki alkaa luonnonvalosta, jota halutaan päästää mahdollisimman paljon sisälle. Talviaikaan luonnonvalo on kuitenkin vähäistä, joten avuksi tarvitaan keinovalaistusta, Vento taustoittaa.

Valokaipuusta huolimatta vain 11% vastanneista ei ole koskaan kokenut luonnon- tai keinovaloa häiritseväksi televisiota katsellessaan. Yli puolet (54%) on häiriintynyt valonlähteistä joskus, ja 9% usein. Noin neljännes (26%) kertoo häiriöiden tapahtuneen harvoin. 26 prosenttia on lopettanut TV:n katselun useammin kuin kerran valohäiriön vuoksi, ja selvästi yleisin toimenpide (41%) TV-hetken valmistelussa on verhojen tai kaihtimien sulkeminen.

Myös TV:tä hyödyntävien videopelaajien (24% kyselyyn vastanneista) joukossa valo koetaan ongelmalliseksi. 57% pelaajista kertoo kirkkaasti valaistun huoneen hankaloittavan pelaamista ja heikentävän kokemusta. 42 prosenttia tarkentaa kokeneensa joskus, että valot ovat jopa aiheuttaneet häviön tai epäonnistumisen pelissä.

Tilan pimentäminen ei kuitenkaan välttämättä ole hyväksyttävä ratkaisu valohaasteisiin. Roponen-nimellä parhaiten tunnettu tubettaja ja videopelaaja Mikael Vuori esimerkiksi jaksaa pelata pidempään valot päällä.

- Kouluaikana tykkäsin pelata pimeässä. Sittemmin olen kuitenkin huomannut, että silmäni väsyvät todella nopeasti, jos näyttö tai televisio on huoneen ainoa valonlähde. Valoisassa viihdyn paremmin ja pystyn keskittymään pidempään, Vuori kertoo.

- Perinteisesti elokuva- ja peli-iltoja on pidetty pimennetyissä tiloissa, jotta kuvanlaatu ei kärsisi. Tämä tapa ei kuitenkaan enää vastaa suomalaisten asuintapoja, sillä useimmat kaipaavat nimenomaan enemmän valoa. Samsungilla olemmekin tehneet paljon töitä kehittääksemme television, joka sopii suomalaisen pelaajan ja leffafanin tarpeisiin. Uusimmat QLED-televisiot yltävät parhaimmillaan jopa 4000 nitin huippukirkkauteen, uusi Direct Full Array -taustavalotekniikka takaa erittäin tarkan kontrastin ja pelitilassa vasteaika on äärimmäisen lyhyt. Kuvanlaatu ja pelikokemus pysyvät siis loistavana myös valoisissa tiloissa, selittää Samsungin TV/AV-tuotteiden myyntipäällikkö Markus Nummisalo.

Kyselyn toteutti Samsungin tilauksesta tutkimusyhtiö Novus Group marraskuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1000 18-79-vuotiasta suomalaista.

artikkelin avainsanat:
Samsung