Alamy / AOP
05:10 - 24.11.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Pearl Harborin yllätyshyökkäyksen viimeinen selviytyjä kuoli - uskomaton tarina tuolta päivältä

Newser kertoo [lähde] veteraanista, joka koki joulukuun 7. päivä vuonna 1941 Japanin yllätyshyökkäyksen Pearl Harboriin.

Ray Chavez oli tuona päivänä partioimassa USS Condor -laivan mukana Pearl Harborin sataman itäisellä puoliskolla. Hän oli yksi niistä, joka näki japanilaisen sukellusveneen periskoopin lähestymässä satamaa.

Asiasta ilmoitettiin sotalaivalle, joka upotti sen. Pian tämän jälkeen japanilaisten hävittäjät lensivät paikalle ja aloittivat pommittamisen.

Chavez ehti tässä välissä kuitenkin jo kotiinsa nukkumaan, sillä hänen työvuoronsa oli päättynyt. Hän pyysi vaimoaan olemaan herättämättä häntä, koska oli valvonut koko yön.

- Tuntui, että olin nukkunut vain 10 minuuttia, kun vaimoni herätti minut ja sanoi: "Meitä vastaan hyökätään", Chavez muisteli vuonna 2016.

Chavez juoksi satamaan ja näki sen olevan ilmiliekeissä. Seuraavan viikon hän vietti siivoten hävitystä.

Myös Chavez joutui sotaan, muttei haavoittunut. Vuonna 1945 hän jätti armeijan, sillä hän kärsi traumanjälkeisestä stressireaktiosta sodan vuoksi.

Myöhemmin hän työskenteli maansiirtotöissä ja omaksui terveelliset elämäntavat, jotka säilyivät hänen loppuelämänsä ajan. Chavez menehtyi lopulta 106-vuotiaana keskiviikkona, viimeisenä Pearl Harborin sotilashenkilönä, joka selvisi yllätyshyökkäyksestä.

artikkelin avainsanat:
historia sota