Pixabay
23:10 - 16.04.2018 / viihde / Markku Leppilampi
Mikä on CCS? Saattaa pelastaa ihmiskunnan ilmaston lämpenemiseltä

Popular Mechanics kertoo [lähde] teknologisesta ratkaisusta, jolla voitaisiin taistella ilmaston lämpenemistä vastaan.

Lehden mukaan CCS (Carbon Capture System) -tekniikalla on mahdollista kerätä hiilioksidipäästöjä vapauttavien voimaloiden hiilidioksidi talteen ja siirtää se jonnekin, jossa se ei aiheuta ilmaston lämpenemistä.

Ongelmana on kuitenkin se, että teknologia on vielä alkutekijöissään. Matkaa siihen vielä riittää, että hiilidioksidia voisi päästää taivaalle vapaasti teknologian ansiosta.

Maailmalla kuitenkin on jo joitakin hiilivoimaloita, jotka käyttävät CCS-teknologiaa. Suurin niistä käynnistettiin Teksasissa viime vuonna. Laitos kaappaa 5000 tonnia hiilidioksidia päivässä, joka muutoin päätyisi ilmakehään.

Kaappaamisen jälkeen hiilidioksidi siirretään putkilla maan alle, jossa se säilyy vuosituhannen ajan. Se ei tulevaisuudessakaan enää vaikuta ilmaston lämpenemiseen maan alle siirtämisen jälkeen.

Teknologia ei kuitenkaan ainakaan vielä pysty kaappaamaan kaikki voimalan päästöjä. Vaikka CCS olisi kaikissa maailman voimaloissa nykyisessä muodossaan, se ei keskeyttäisi ilmaston lämpenemistä.

Tekniikan ottamisella käyttöön toivotaan kuitenkin olevan sellaisia positiivisia vaikutuksia, että CCS-teknologian kehittäminen nopeutuisi. Tulevaisuudessa hiilidioksidia toivotaan pystyvän kaappaamaan suoraan ilmakehästä.

artikkelin avainsanat:
ilmastonmuutos tiede