Alamy / AOP
07:10 - 01.04.2018 / viihde / Findance
Suomalainen bisnesidea hämmentää - voittaako tamperelaisen työttömän Vihtorin, 61, riskikonsepti jopa Netflixin?

Vinyylilevyjen uusi tuleminen, ysäridance, mini-Nintendo. Näihin havahtui tamperelainen työtön Vihtori Kumpula, 61. Findance tavoitti Kumpulan kotisohvaltaan Tampereen Kämmenniemestä.

- VHS-nauhureita on ihmisillä aivan pirusti. Miksei VHS-kasetti voisi tehdä yhtä valtavan paluun?, mies kysyy viekas ilme kasvoillaan.

Kumpula otti riskin. Hän avaa nimittäin 14. huhtikuuta VHS-videovuokraamon Mr. JVC keskeisillä paikoilla Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Ensisijaisesti videovuokraamo on suunnattu 35-70-vuotiaille, mutta hän toivottaa tervetulleeksi luonnollisesti nuoremmatkin.

- Kyllä meillä on tikkareitakin kaupan, Kumpula iskee silmää.

Toisin kuin vinyylilevyjä, uusia VHS-elokuvia ei ole kuitenkaan julkaistu pitkään aikaan yksittäisiä kampanjatempauksia lukuun ottamatta.

- Eivät nelikymppiset uusia elokuvia katso! Rambo, Predator, Aliens, Eddie Murphy, Kumpula luettelee nimiä, joissa hän uskoo edelleen olevan lumovoimaa.

- VHS-kasetissa on lämpöä ja nostalgiaa. Se yksinkertaisesti näyttää vitun hyvältä.

- Uskon, että voimme suurissa kaupungeissa voittaa Netflixin omassa kohderyhmässämme. VHS-nauhuri on helppokäyttöinen ja älkää huoliko, emme peri sakkoja kelaamatta jääneistä kaseteista! Eivät suomalaiset ole uusavuttomia, seuraava asiakas osaa kyllä kelata.

Kumpula laskee sen varaan, että 35-vuotiaista ja vanhemmista suoratoistopalvelut ovat aivan liian monimutkaisia käytettäväksi. Hän uskoo, että ongelma on globaali.

- Olen konseptini kanssa valmis maailmalle. Olen jo tunnustellut Ruotsia ja Romaniaa. Itse asiassa olen hankkinut vanhoja VHS-kasetteja jo niin valtavat määrät, että niitä voidaan viedä myös vuokrattavaksi ulkomaille.

Mutta niissähän tekstit suomeksi?

- Niinpäs muuten onkin. DVD-levyissähän sai itse valita tekstityskielensä. No, onneksi tänäkin vuonna kohderyhmäämme tulee kymmeniä tuhansia suomalaisia lisää, kun he täyttävät 35 vuotta.

Mr. JVC -videovuokraamon valttikorttina on, että se antaa VHS-nauhureita lainaksi 20 euron panttimaksua vastaan. Mutta VHS-nauhurihan ei välttämättä ole yhdistettävissä uusiin televisioihin?

- Tuota en ole tullut ajatelleeksi. No, nelikymppiset tuskin ovat enää aikoihin päivittäneet tv-vastaanottimiaan, Kumpula naurahtaa, mutta samalla hän punastuu ja äänessä alkaa olla kireyttä.

- Potkin Netflixiä munille niin paljon kuin pystyn.

artikkelin avainsanat:
Netflix