All Over Press
09:10 - 23.11.2015 / viihde / Markku Leppilampi
Tässäkö seuraava katoava ala? Koneet tekevät jo parempaa tulosta kuin ihmiset

Ihmiset haluavat uskoa, että heillä on hyvät vaistot. Varsinkin rekrytointialan ammattilainen haluaa uskoa tähän, mutta hänkään ei enää pärjää tietokoneelle, kertoo Bloomberg [lähde].

Amerikkalaisen National Bureau of Economic Researchin tutkimuksessa verrattiin tietokonealgoritmin avulla palkattuja työntekijöitä ihmisten palkkaamiin. Työ oli matalapalkkaista tallentajan tai puhelinmyyjän työtä. Rekrytointivaiheessa haluttiin löytää ne henkilöt, jotka pysyvät pisimpään töissä, koska työntekijöiden vaihtuvuus on aloilla nopeaa.

Työnhakijalta kysyttiin useita kysymyksiä teknisistä ja kognitiivisista taidoista, persoonallisuudesta ja soveltuvuudesta työhön. Algoritmi antoi sen jälkeen arvosanan työnhakijasta.

Parhaimman arvosanan saaneet pysyivät 12 päivää kauemmin töissä, kuin keskimmäisen arvosanan saaneet. Keskimmäisen arvosanan saaneet pysyivät puolestaan 17 päivää kauemmin töissä, kuin huonoimman arvosanan saaneet.

Tutkimuksessa selvisi, että ihmisten palkkaamat henkilöt lopettivat aiemmin kuin algoritmin valitsemat työnhakijat. Kone osasi palkata myös tehokkaampia työntekijöitä. Rekrytoijilla oli vaikeuksia uskoa ja noudattaa algoritmia, mutta jos sen neuvoista poikettiin, tulokset huononivat.

artikkelin avainsanat:
tech tiede