11:48 - 29.09.2011 / viihde / Findance
Suomalaiset kehittivät kännykkämikroskoopin


VTT on kehittänyt kamerakännykkään liitettävän optisen lisälaitteen, joka muuttaa puhelimen tehokkaaksi mikroskoopiksi. Sillä päästään peräti alle millimetrin sadasosan tarkkuuteen asti.

Uusi suomalaisyritys KeepLoop Oy ja VTT ovat jo kaupallistamassa laitetta. Ensimmäiset teolliset sovellukset ja kuluttajamallit tulevat markkinoille ensi vuoden alussa.

Laitteen toiminta perustuu LED-valon ja linssin yhteisvaikutuksesta aikaansaatuun kuvanmuodostukseen. Sillä voidaan tutkia mikroskooppimittakaavassa erilaisia pintoja ja rakenteita, joista voidaan taltioida kännykkään terävä ja hyvälaatuinen kuva ja lähettää kuvaviestinä eteenpäin.

Kuluttaja voi käyttää pikamikroskooppia vaikkapa liikkuessaan luonnossa ja tarkastellessaan lähemmin puiden ja kasvien lehtiä tai hyönteisiä. Kännykkämikroskooppi sopii myös tekstiilirakenteiden, hiussäikeiden ja paperin kuiturakenteen yms. tarkasteluun.

Laitetta voidaan lisäksi hyödyntää sosiaalisessa mediassa sekä yhteisölähtöisessä hybridimediassa, jossa tavanomaisia median käyttötapoja on yhdistetty toisiinsa. Myös pelimaailma avaa mielenkiintoisia sovellusmahdollisuuksia kännykkämikroskoopille.

artikkelin avainsanat:
enke keksinnöt